Apple pie z filmu "American pie"

American Pie to jedna z pierwszych (a może pierwsza?) komedii o standardowym życiu amerykańskich nastolatków, których priorytetem jest utrata dziewictwa przed ukończeniem szkoły. W filmie litrami leje się alkohol, oczy plączą się od pół nagich dziewczyn, a czy sam film śmieszy? No śmieszy - momentami.



Bawią uświadamiające rozmowy o seksie, które próbuje przeprowadzać ojciec Jima, sposoby chłopaków na zdobycie dziewczyn i niektóre żarciki. Nie czułam, ani zażenowania, ani ekstazy oglądając ten film. Ot, taka sobie odmóżdżająca komedia ;)




Scena z ciastem jest chyba znana wszystkim. Pozwolę sobie jej nie przytaczać za to namawiam do zrobienia ciasta, bo jest PRZEPYSZNE :)


SKŁADNIKI:

na ciasto:
  • ok. 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru
na nadzienie:
  • 6 kwaśnych jabłek (najlepsze są szare renety)
  • 4 słodkie jabłka (obojętnie jaka odmiana)
  • 2 łyżki masła
  • ok. 100 g cukru (lub odrobinę mniej)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2-3 łyżki cukru do posypania ciasta
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier puder, oraz jajko.
  2. Wyrabiać ciasto szybko i energicznie, dodać zimnej wody i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie bez grudek. Zawinąć je w folię i schować do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w czwórki, lub ósemki, a następnie w cienkie plastry. Ja używam do tego tarki z pojemnikiem, która bardzo ułatwia takie krojenie.
  4. Do jabłek dodać cynamon, cukier, goździki. Masło roztopić i polać nim jabłka. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie.
  5. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być odrobinę większa od drugiej. 
  6. Na blacie rozłożyć duży kawałek folii spożywczej, posypać odrobiną mąki, położyć większy kawałek ciasta, przykryć folią i rozwałkować cienko, ale nie za cienko. Taki sposób na rozwałkowywanie ciasta przez folię pozwoli uniknąć przyklejania się ciasta do blatu, czy wałka. 
  7. Formę do tarty, lub inną okrągłą formę wysmarować kawałkiem masła.
  8. Rozłożyć na formie pierwszy rozwałkowany kawałek ciasta. Ciasto docisnąć do formy, obciąć brzegi. Na ciasto wysypać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, a następnie wyłożyć jabłka.
  9. Drugą część ciasta ponownie rozwałkować w ten sam sposób i wykrajać paski, które następnie układać w kratkę na jabłkach.
  10. Gdy wszystkie paski będą ułożone, poprawić brzegi ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni przez ok. 40-50 minut. Gdy ciasto będzie zarumienione z wierzchu to znaczy, że jest gotowe.
  12. Najlepiej jest wystudzić ciasto przez noc i dopiero kroić, choć wiem z doświadczenia, że bardzo ciężko się powstrzymać ;)


Przepis, który znajdował się wcześniej w tym wpisie udoskonaliłam, czyli krótko mówiąc zamieniłam na ten, który jest dostępny teraz. I podmieniłam zdjęcia, bo z tamtych... No cóż, krótko mówiąc nie byłam już zadowolona ;)

12 komentarze:

  1. co za paj - pyszny paj ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i jak pachnie - czuć aż tutaj, przez Ciebie zaraz upiekę tartę z jabłkami na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadalnepijalne6 stycznia 2012 00:56

    To nie na temat, ale zamawiam stek a'la Dexter :) (z czołówki serialu)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha, właśnie o tym myślałam :) To nie lada wyzwanie, ale ja lubię wyzwania i podejmę je mimo, że jestem stek-amatorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Paulino! Jestem tutaj pierwszy raz i bardzo mi się podoba :) Fantastyczny pomysł na blog! Sama uwielbiam łączyć sztukę kulinarną i z innymi jej rodzajami. Będę wpadać do Ciebie na filmowe dania :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. gratuluje wygranej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda szkoda tylko ze to nie klasyczne Apple Pie

    OdpowiedzUsuń
  8. To kruche ciasto na spód - prawdziwe kruche, nie ma tam proszku do pieczenia, więc dlaczego w czasie podpiekania ma być obciążone? Wydaje mi się, że można się bez tego obejść?

    OdpowiedzUsuń
  9. Na Boga, tylko nie margaryna !!! Nie wiesz, że margaryna to utwardzony chemnicznie i utrwalony chemikaliami olej ?! To najbardziej szkodliwy produkt spożywczy - bez chemii margaryna zamienia sie w olej

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłoby się :D

    OdpowiedzUsuń
  11. marcin92.blog.pl17 stycznia 2014 12:29

    Witam Przepis wydaje się być świetny a zdjęcie jeszcze bardziej zachęca do jedzenia tak że będę musiał koniecznie wypróbować.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. jak duża jest ta forma???

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers