"Stawka większa niż życie" - Pieczone kasztany

"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" 

Hasło, które stało się jednym ze słynniejszych powiedzonek. Pochodzi oczywiście z polskiego serialu sensacyjnego "Stawka większa niż życie". Zdecydowanie więcej w tym serialu sensacji, niż w kartonowej śmierci Hanki z "M jak miłość", czy upadku na posadzkę Ryśka z "Klanu". 

Serial zdobył wiele nagród, oraz zdobył sławę również za granicą. Zainspirowany został telewizyjnymi Teatrami Sensacji.




W odcinku 11 pt "Hasło" słyszymy o tych słynnych paryskich kasztanach. Plac Pigalle, a właściwie dzielnica słynie z wielu domów publicznych. Znajduje się tam też słynny teatr "Moulin Rouge". 

Aby zjeść pieczone kasztany nie trzeba specjalnie jechać do Paryża. Wystarczy kupić porcję świeżych kasztanów w supermarkecie i po prostu upiec je w domu. Przyznam, że te kasztany piekłam (i jadłam) po raz pierwszy. Są słodkie, delikatne, jakby lekko orzechowe. Bardzo przypominają mi coś w smaku, ale kompletnie nie mogę dojść do tego co to może być. Smak tych pieczonych kasztanów kojarzy mi się ze świątecznymi jarmarkami i stoiskami z prażonymi orzechami, z zimą. Może jadłam je w poprzednim wcieleniu? ;)




PIECZONE KASZTANY

SKŁADNIKI:

  • 300g świeżych, jadalnych kasztanów
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu


PRZYGOTOWANIE:

W przygotowaniu kasztanów nie ma nic trudnego. Należy naciąć je na krzyż i upiec na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok 20-30min.

Upieczone i obrane kasztanu maczać w miodzie z cynamonem, lub jeść tak po prostu bez niczego. 

Najlepiej jeść je na ciepło, bo wtedy najlepiej się je obiera.







8 komentarze:

  1. Szkoda, że w moim supermarkecie ich nie ma ://

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  2. Cześć:-) W moim też nie ma - w jakiej sieci supermarketów je kupiłaś?
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  3. Nie jestem przekonania do dań tego typu :( Być może wiele tracę, ale o wiele bardziej przemawiają do mnie mięsne pulpety w sosie pomidorowym z jednej ze wcześniejszych notek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, że wracamy do tradycji :)
    Jedynym problemem jest to, że niektórzy uważają, że te kasztany "z ulicy" też się nadają do jedzenia... ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone kasztany z przyprawami korzennymi można kupić na straganikach w górach w Polsce i na Słowacji; w małych torebkach, gotowe do spożycia, ale dobre są tylko ciepłe (maziste i lekko orzechowe).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers