Cytrynowe ciastka Sansy z serialu Gra o tron

" Później podano nerkówkę, pasztet z gołębia i pieczone jabłka pachnące cynamonem, a
także cytrynowe ciasteczka posypane cukrem, lecz Sansa czuła się już tak najedzona, że
zdołała tylko zjeść dwa ciasteczka, chociaż bardzo je lubiła.
"

" Jeyne ziewnęła. – Zostały jeszcze cytrynowe ciasteczka?
Sansa nie lubiła, kiedy jej przerywano, lecz nie mogła zaprzeczyć, że cytrynowe
ciasteczka wydawały się ciekawsze od tego, co działo się w sali tronowej. – Zobaczymy –
powiedziała.
"

źródło zdjęcia: HBO.com

Cytrynowe ciastka są jednym ze sztandarowych deserów "Pieśni Lodu i Ognia". Lekkie jak puch, delikatne, rozpływające się w ustach i idealnie kwaskowate. Do tego posypane cukrem pudrem jak śniegiem





CYTRYNOWE CIASTKA SANSY
składniki na ok. 7-8 sztuk

SKŁADNIKI:
  • 150 g cukru + trochę do posypania foremek
  • 2 jajka
  • 200 ml maślanki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 4 czubate łyżki mąki
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • odrobina masła do wysmarowania foremek
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania upieczonych ciastek


PRZYGOTOWANIE:
  1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Foremki (ramekiny lub kokilki) wysmaruj masłem i wysyp cukrem.
  3. Oddziel żółtka od białek. Ubij sztywną pianę z białek z odrobiną soli, a pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier.
  4. Do miski włóż żółtka, mąkę, maślankę, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj na jednolitą masę.
  5. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
  6. Masę przełóż do foremek i postaw je na blasze do pieczenia.
  7. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika, ostrożnie nalej na nią gorącą wodę, mniej więcej do połowy foremek.
  8. Piecz 30-40 minut. Upieczone ciastka przełóż na talerzyki i podawaj posypane cukrem pudrem.






Ten przepis i wiele innych znajdziesz w mojej książce – KUCHNIA FILMOWA.

32 komentarze:

  1. Wyglądają tak lekko jak chmurka:) Piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki przepis znalazłam a propos serii dań z Gry o tron :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę pięknie. Chyba muszę zrobić jakąś listę przepisów, które chce wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwona Rafał Bortniczuk30 marca 2013 16:51

    Tak, tak mogły wyglądać ciastka Sansy :) Jestem na etapie fascynacji Grą o tron, jeszcze, jeszcze, jeszcze! :)

    Pozdrawiam,
    Mrs.S.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziubaczyca30 marca 2013 20:33

    Fantastyczne połączenie kino i kuchnia:) Już wiem, po co mojej teściowej w kuchni telewizor:)

    OdpowiedzUsuń
  8. MartynCia ^^30 marca 2013 21:17

    piękne! moge jedno? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ha ha ha

    U nas jest " Bitwa" o tron :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. aleksandra-sz szyje31 marca 2013 21:03

    Bardzo ciekawy blog..przepisy również - będę do Ciebie zaglądała :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  11. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowne...http://2swiaty.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. aleś mi apetytu narobiła a myślałam ,że już nic nie jest mnie wstanie dziś skusić;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sansa to jedna z mniej lubianych przeze mnie postaci, ale takie ciastko chetnie bym zjadla!

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam tę książkę :) film, filmem, ale książka jest 1000 razy ciekawsza :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej! Wracam do tego przepisu już czwarty raz. Proszę podpowiedz, czy uda się upiec te cudowne ciasteczka w teflonowej formie do muffinek? Niestety nie weszłam jeszcze w posiadanie kokilek, ale to kolejny powód, aby nie zwlekać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Da się, tylko trzeba będzie je wszystkie wyciągnąć na raz obracając formę - aby ich nie uszkodzić bo są bardzo puszyste i delikatne :) Daj znać czy Ci się udały i podeślij zdjęcie jak zrobisz, z przyjemności umieszczę w galerii ze zdjęciami potraw wykonanych przez czytelników :)

      Usuń
  17. Ciastka pyszne, w smaku rewelacja. Wykonanie naprawdę banalne. Dziękuję za przepis będę często robić :)

    W przepisie zapomniałaś co zrobić z cukrem - ja dodałam do ubitych białek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Dziękuję, faktycznie zapomniałam z rozpędu napisać :) Cieszę się że smakują :)

      Usuń
  18. Agnieszka Piątkowska4 maja 2013 11:42

    Zrobiłam - pychota! Również dodałam cukier do ubitych białek i zmiksowałam do błyszczącej masy. Jako że mój piekarnik zawsze łaknie więcej uwagi niż podano w przepisie, piekły się u mnie 50 minut :) Zniknęły w mgnieniu oka i równie szybko się je przygotowywało. Szkoda, że nie pieką się 3 minuty ;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Bardzo się cieszę, że smakowały :) Czas pieczenia faktycznie może być uzależniony od piekarnika :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  19. Bon Appetit. Małgorzata16 lipca 2013 12:52

    witam, czy do tego przepisu nie jest potrzebny żaden tłuszcz typu olej, albo masło? oraz proszek do pieczenia? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Jezu, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  22. niestety mnie opadły:( ale zrobię kolejne podejście bo i tak były dobre:d

    OdpowiedzUsuń
  23. Po zakupie Pani książki, zaplanowałam na dziś upieczenie cytrynowych ciasteczek. Niestety dwa razy mi nie wyszły:( Chciałam zapytac co może byc przyczyną,że tylko góra ciasteczek się spieka a środek i dół są mocno kleiste? (temperatura pieca była taka jak Pani zaleca)
    anuk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Niestety mam tak samo. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje.

      Usuń
    • A macie funkcję, żeby piekło równo góra i dół? Takie dwie poziome kreski powinny być

      Usuń
  24. Po zakupie Pani książki, postanowiłam upiec dziś ciasteczka cytrynowe, niestety dwa razy mi nie wyszły:(
    Tylko góra ciasteczek się spiekła a dół i góra są zupełnie kleiste( piekarnik nagrzałam do 160 stopni i piekłam 60 minut). Czy może mi Pani coś poradzic? dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciastka z Gry o Tron!!! Super!
    Myślałam o posypaniu ich kokosem, byłby bardziej intensywny smak.

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy potrzebny jest proszek do pieczenia albo coś w tym stylu?

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziś zrobiłam je pierwszy raz, zgodnie z przepisem i wyszły pyszne (zbyt klejące i niezbyt puszyste, ale to już z mojej winy - piana mi się nie ubiła na sztywno). Orzeźwiające i lekkie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers