"Gra o tron" : Imbir kandyzowany

" - Dostaniesz ode mnie trzy życia. Nie więcej ani nie mniej. Trzy życia i dług będzie spłacony. Dziewczynka musi się zastanowić. - Ucałował delikatnie jej włosy. - Ale czasu nie ma wiele.
Gdy Arya zapaliła ogarek, po gościu został jedynie unoszący się w powietrzu zapach imbiru 
i goździków. "

" – W jednej z tych skrzyń jest prezent dla niego. Imbir w cukrze. Zawsze go lubił. "


Imbir to jedna z tych roślin o magicznych właściwościach. Pisząc 'magiczne' mam na myśli lecznicze. Imbir ma wiele zastosowań i w wielu kulturach i krajach jest po prostu nieodłącznym dodatkiem życia codziennego. Suszony imbir świetnie sprawdza się jako przyprawa w ciastach i deserach, idealnie pasuje z innymi korzennymi przyprawami. Za to świeży ma chyba jeszcze więcej zastosowań. Właściwości lecznicze imbiru są nieocenione - m.in. obniża cholesterol, dobrze wpływa na układ krążenia, łagodzi bóle reumatyczne. 

Imbir jest co prawda bardzo specyficzny w smaku, ostry i intensywny, można złagodzić jego smak tak jak ja to zrobiłam gotując go w wodzie z cukrem, a dzięki temu otrzymałam sporo imbirowego syropu, który jest świetnym dodatkiem np. do herbaty. 

Czasami zamiast porannej kawy wypijam szklankę zimnej wody z miodem, cytryną i koniecznie z dodatkiem imbiru. Zwiększa on wydajność umysłową i pobudza do myślenia. Imbir jest również naturalnym afrodyzjakiem ;-)


Imbir w cukrze to słodki dodatek, np. do ciasta, lub do herbaty. Dla bardziej nieprzeciętnych smakoszy może być też przekąską, ale ostrzegam - w smaku jest ostry, ale tą ostrość przełamuje słodycz cukru.

 

IMBIR KANDYZOWANY

SKŁADNIKI:
  • ok. 5cm kawałek korzenia imbiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki brązowego cukru do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Z korzenia imbiru delikatnie zetrzeć skórkę, najlepiej łyżeczką. Obrany imbir pokroić w cieniutkie plasterki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu, od momentu zagotowania wody przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć imbir. Obtoczyć go w brązowym cukrze. Ułożyć np. na kawałku papieru do pieczenia i odstawić do wystygnięcia i całkowitego zastygnięcia cukru, najlepiej włożyć imbir do lodówki na 2-3 godziny.  Gotowy imbir można jeść ot tak, lub dodawać do ciast, albo herbaty.

Z wody z gotowania imbiru powstał imbirowy syrop, który ja przelałam do karafki i dodaję do herbaty - bardzo słodki i intensywnie imbirowy.



14 komentarze:

  1. To mnie przyciągnęłaś zapachami:))uwielbiam imbir a nie pomyślałam ,że to takie łatwe.

    OdpowiedzUsuń
  2. co do afrodyzjaku właśnie - imbir toleruję wyłącznie w grzanym winie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir - my preciouuussss... Choruska jestem, więc jadę na nim non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kulinarny-swiat27 marca 2013 07:39

    takiego przepisu szukałam, od jakiegoś czasu chciałam zrobić imbir kandyzowany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja robiłam imbir, to chyba 3 dni go namaczałam:)
    masz jakiś ekspresowy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajne! i jak zwykle kusząco-zachęcający wstęp :)
    Mostownica

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja na diecie, a tu tyle cudownych przepisow chlip chlip

    niesamowicie fajny pomysl na bloga, gratuluje pomyslu!

    OdpowiedzUsuń
  8. przecinkowa27 marca 2013 11:38

    Idealnie pasuje do przedłużającej się zimy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł na bloga prze-świe-tny :D
    Kandyzowany imbir? Poczęstowała mnie nim kiedyś przyjaciółka, wmawiając mi, że to kandyzowany ananas. Nie chciałabym tego powtarzać :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Justyna Wójcik27 marca 2013 18:05

    Super! Napewno wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. mojetworyprzetwory27 marca 2013 23:31

    Nigdy nie robiłam, a uwielbiam;) Z przepisu napewno skorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Justyna Wójcik28 marca 2013 17:04

    Zrobiłam! Wyszedł po prostu rewelacyjnie :) Użyłam co prawda białego cukru do obtoczenia, ale i tak rewelka :) http://pieknoinspiracji.blogspot.com/2013/03/kandyzowany-imbir-i-syrop-imbirowy-do.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda Teresiak28 marca 2013 19:56

    Przez ten blog muszę się koniecznie dokształcić w filmach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam imbir. Często kupowałam już gotowy kandyzowany, ale nie wiedziałam, że to takie proste.
    A napój imbirowy zamiast porannej kawy? Hmmm, warte rozważenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers