"Służące" : Tarta czekoladowa Minny

Ciasto wywołujące wiele kontrowersji, dlatego uspokoję Was na wstępie - to wersja bez dodatków ;) Tajemnicze składniki realizujcie we własnym zakresie, choć mam nadzieję, że nikt z Was nie ma potrzeby podarowania komuś takiego ciasta :)

O filmie "Służące" pisałam już przy okazji wpisu z przepisem na smażonego kurczaka. Jak wspominałam kuchnia przedstawiona w filmie podchodzi typowo pod rodzaj "soul food". Jest to kuchnia mająca swe korzenie w czasach niewolnictwa. Królują w niej m.in. warzywa strączkowe, chleb kukurydziany, mięsne potrawki, smażone mięso, oraz wszelkiego rodzaju słodkie wypieki.



TARTA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI:
Na kruche ciasto:
  •  2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
Na czekoladową masę:
  • 350 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao 

PRZYGOTOWANIE: 

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier i żółtka. Zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta.  Rozwałkować i wyłożyć na formę. Schłodzić przez ok. 1 godzinkę.

Mleko przelać do miski, dodać mąkę, jajka, ziarna z laski wanilii i kakao. Zmiksować dokładnie. Wylać na schłodzone ciasto. 

Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 160-170 stopni przez ok. 30-40 min.



37 komentarze:

  1. Karmel-itka.23 marca 2013 06:52

    nie znam tek filmu.. ale biorąc pod uwagę, jakie w nim słodkości, chyba go sobie obejrzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. mojetworyprzetwory23 marca 2013 07:11

    Wygląda równie smakowicie co w filmie;) Fajny pomysł na masę z tym mlekiem zagęszczonym, napewno kiedyś wykorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspirowane Smakiem23 marca 2013 07:45

    haha, bardzo dobrze, że bez dodatków. :))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wkładam do ust (i serca) w całości :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten film jest świetny.
    Dobrze że to ta pierwsza wersja ciasta ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. oczko (aka zemfiroczka)23 marca 2013 09:56

    Piekłam kiedyś coś podobnego i to było dobre, dlatego wiesz... ;) Już zapisuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Film był rewelacyjny,ciasto też tak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. art attack {be inspired}23 marca 2013 11:41

    Zrobię na Wielkanoc! Merci beaucoup:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wilczyca Aga Strzęciwilk23 marca 2013 12:54

    mmm....bardzo smaczna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  10. aniolekania23 marca 2013 13:33

    Wygląda przepysznie!!! Zawsze ślinka mi leciała jak oglądałam film "Służące" i słyszałam o czekoladowym Cieście Minny. W końcu będę miała okazję sama zrobić takie ciasto :D Muszę tylko kupić odpowiednią foremkę;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie! U mnie jakoś nie piecze się tart jakoś nikomu nie wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  12. MartynCia ^^23 marca 2013 14:13

    mmmmmmmmmm:) z czekoladą to bym zjadła całą sama.

    OdpowiedzUsuń
  13. Justin&Dorothy23 marca 2013 16:08

    film był super :). Szczególnie scena z tartą w roli głównej :P

    OdpowiedzUsuń
  14. asia white kitchen23 marca 2013 17:19

    Szczerze mówiąc po obejrzeniu tego genialnego filmu, miałam na jakiś czas lekką małą traumę związaną z ciastami czekoladowymi. Ale to przecież tylko film :) Twoja tarta wygląda bardzo zachęcająco. Pozdrawiam i gratuluję nagrody!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię ten film, a moment z ciastem czekoladowym rozbroił mnie do łez!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. recenzjomat.pl23 marca 2013 18:40

    Takie ciasta są najlepsze - mało składników, proste w wykonaniu i smaczne! Bardzo dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. podpisuje się pod komentarzami wyżej, film naprawdę fajny, a może i ja upiekę swoją pierwszą w życiu tartę ?, foremkę już mam i to nawet silikonową ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zielona strona Flinstona23 marca 2013 19:22

    gratulacje nagrody, nie miałam wcześniej okazji pogratulować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ten film :D motyw z czekoladową tartą Minnie był genialny :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Abc Mojej Kuchni23 marca 2013 20:47

    Świetna ta tarta, i wykorzystam przepis bo właśnie zostałam szczęśliwą posiadaczką foremki na tarte w kształcie jajka:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaka pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękne ciasto Paulinko! Film widziałam, bardzo mi się podobał:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  23. Odważna z ciebie dziewczyna! Ciekawa byłam przepisu, no tak, najciekawszego składnika rzeczywiście nie podałaś. Ale może bez niego to nie jest aż tak do końca przepyszne? Nigdy się tego nie dowiemy, i dobrze, bo nawet jak to rozważam to jest mi trochę niedobrze. Wesołych Świąt, uwielbiam Twój blog (czy bloga?) nieustająco.

    OdpowiedzUsuń
  24. przecinkowa25 marca 2013 07:45

    Film jest rewelacyjny!

    tarta wygląda bardzo smakowicie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  25. Swietny film i swietna rola Octavii Spencer - zdecydowanie zasluzyla na tego Oscara!
    Dobrze, ze twoja tarta jest bez... hmm... specjalnego dodatku ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Haha, zrobiłam te tartę w weekend i wyszła mega-boska, bardzo dziękuję za przepis! Filmu nie oglądałam, ale chyba to zrobię, chociaż czytając komentarze powyżej obawiam się, że po obejrzeniu filmu już więcej tej tarty nie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. hehe eat my shit...;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis wydrukowałam:) i zrobiłam przeeepyszną tartę:)a przepis na spód będzie od teraz moim ulubionym, bo wyszedł bosko:)bardzo dziękuję za pomysł i pozdrawiam kinga

    OdpowiedzUsuń
  29. takiego przepisu szukałam! Dziś go biorę na blat zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny przepis koniecznie wypróbuję na weekend. Mam tylko pytanie, masz może pomysł na górę tego ciasta? bardzo chciałabym zrobić dokładnie taką jaka jest na filmie. To jest bita śmietana czy beza?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  31. Chyba beza.ja tez sie zastanawialam jak to zrobic.chyba po prostu upieke ja oddzielnie

    OdpowiedzUsuń
  32. wlasnie obejrzalam film, zachecona twoim przepisem na kurczaki - ktore notabene byly dzis obiad! :) pysznie piszesz Paulina!

    OdpowiedzUsuń
  33. Niestety ciasto wyszło niesłodkie, myślę że w przepisie na masę brak jest po prostu cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • A użyłaś/eś mleka zagęszczonego słodzonego? Jak dla mnie mleko którego użyłam do tego ciasta było tak słodkie, że dodatek cukru był już zbędny.

      Usuń
  34. Wspaniałe tarty piecze bohaterka grana przez Kate Winslet w miniserialu BBC pt. Mildred Pierce (2011) http://www.imdb.com/title/tt1492030/?ref_=nv_sr_1 Proszę o przepis(y) :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Skorzystałem dziś z tego przepisu. Jest to pierwsza pozycja, z jakiej skorzystałem z książki "Kuchnia filmowa" i jednocześnie moja pierwsza w życiu tarta. Specjalnie dla niej kupiłem nawet formę. Muszę jednak przyznać, że mam mieszane odczucia. Przede wszystkim uwaga odnośnie ciasta - odmierzyłem wszystkie składniki co do grama, jednak ciasto podczas zagniatania nie chciało się połączyć i przypominało bardziej kruszonkę, więc musiałem dorzucić jeszcze łyżkę masła. Po upieczeniu wyszło na szczęście idealnie kruche (chłodziłem w lodówce przez dwie godziny), jednak całokształt jest po prostu mdły. Może to kwestia tego, że nie dodałem wanilii [nie mieli w najbliższym sklepie, a nie chciało mi się szukać gdzie indziej - miałem ogromną ochotę zrobić to ciasto na momencie ;)]. Brakuje jednak smaku, który przełamałby niesamowitą słodycz kruchego ciasta i dodatkowo strasznie słodką masę czekoladową (skondensowane mleko smakuje jak 300% cukru w cukrze). Sama masa również lekko rozczarowała mnie pod względem konsystencji - myślałem, że wyjdzie bardziej puszysta, tymczasem jest dość tęga. Niemniej ciasto jest dobre, o ile bierze się po wąskim kliniku, a nie pół formy na raz - można się nieźle zasłodzić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers