"Julie&Julia" : Piersi z kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami



W ostatnim wpisie rozpoczęłam serię przepisów inspirowanych filmem Julie&Julia. Może teraz trochę faktów o samej Julii.

Julia Child (ur. 15 sierpnia 1912 Pasadenie, zm. 13 sierpnia 2004 Montecito) – amerykańska kucharka, autorka książek kucharskich (najważniejsza to Mastering the Art of French Cooking z 1961) i programów kulinarnych (przede wszystkim The French Chef), dzięki którym spopularyzowała w USA francuską kuchnię.



W komentarzach pod Bruschettą, zauważyłam, że nie tylko mnie delikatnie irytowała postać Julie Powell. Nie wiem, czy to sama my Adams mnie lekko irytowała, czy jej gra aktorska, czy też cała historia jest ciut przerysowana. Uwielbiam za to Julię Child i wystarczy obejrzeć choć jeden odcinek jej kulinarnych programów, aby zakochać się w niej po uszy :) Meryl Streep, która wcieliła się w tę rolę wypadła rewelacyjnie, a do tego w duecie ze Stanleyem Tucci, bajka :) Inny film, w którym można tę parę zobaczyć razem to np. Diabeł ubiera się u Prady.



Dzisiejszy przepis to piersi z kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami, czyli Supremes de Volaille Aux Champignons.



PIERSI Z KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE Z PIECZARKAMI
składniki na 4 duże porcje

SKŁADNIKI:

Do mięsa:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina soli 
  • szczypta pieprzu
  • 5 łyżeczek masła
Na sos:
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 łyżka posiekanych szalotek
  • 100 - 200 g świeżych pieczarek
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki białego Porto
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • Garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (najlepiej z przykrywką) (może być naczynie żaroodporne)
  • 3 kawałki papieru do pieczenia, z jednej strony posmarowane masłem



PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie mięsa:
  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
  2. Przygotować garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (casserole). 
  3. Roztopić w garnku masło, ułożyć piersi z kurczaka, przykryć kawałkami pergaminu, a następnie zakryć garnek i włożyć go do nagrzanego piekarnika piekarnika (ok. 180-200 stopni). 
  4. Po 6 minutach dotknąć piersi palcem, jeśli mięso jest miękkie to dopiec je jeszcze przez chwilę. Dobrze upieczone powinno być sprężyste i jędrne.
Przygotowanie sosu:
  1. Na patelni rozgrzać masło. 
  2. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. 
  3. Na patelnię dodać posiekane szalotki, podsmażać chwilę, ale żeby nie zbrązowiały.
  4. Dodać pieczarki i podsmażać aż się zarumienią z obu stron. 
  5. Zalać całość bulionem i Porto. Chwilę poddusić.
  6. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Do przygotowanego sosu dodać piersi z kurczaka. 
  8. Podawać posypane np. świeżo posiekaną pietruszką. 





Przepis pochodzi z książki Julii Child "Mastering The Art of French Cooking"

20 komentarze:

  1. Ciasteczkolandia Aga16 kwietnia 2013 09:43

    Czy przepis pochodzi z książki Julie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Tak, dokładnie :) Jakieś to mi się wydawało oczywiste i zapomniałam dopisać :)

      Usuń
  2. Czy naprawdę po 6 min mamy się spodziewać upieczenia mięsa? nie np po 60?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Oczywiście, przecież to drób, a nie wołowina :) Piecze się bardzo szybko, zwłaszcza w wysokiej temperaturze :)

      Usuń
    • no tak, tylko, ze temperaturę podałaś początkowo 160 st :))

      danie wygląda bardzo smakowicie, trzeba będzie wypróbować!

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada oblednie!
    A Amy Adams w roli Julie Powell nie irytowala mnie szczegolnie, ale w porownaniu z Meryl wypadla po prostu blado.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowy Raj - Olinka16 kwietnia 2013 15:04

    Pyszne danie :)) już go wyprobowałam :) ale musze spróbować jeszcze w wersji z dużym kawalkiem kurczaczka :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie ten obiadek:)
    Czy będziesz robiła wszystkie dania z książki? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie podane :) uwielbiam takiego delikatnego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam kremowy sos z pieczarkami! taki obiad to niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o, Meryl Streep i jedzenie. muszę koniecznie obejrzeć w wolnej chwili! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Obejrzyj koniecznie, Meryl jest świetna w tej roli a cały film jak i inne filmy Nory Ephron mają to coś w sobie. Polecam

      Usuń
  10. nie widzialam tego filmu, ale przepis rewelacja! dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Film super, przepis jeszcze lepszy! :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Julia!!! <3 Więcej przepisów Juli! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. piersi z kurczaka to moje ulubione

    OdpowiedzUsuń
  14. Film "Julie & Julia" to jeden z moich ulubionych filmów. Oglądałam go w sylwestra z koleżankami. Na widok potraw z tym filmie napływa ślinka do ust...

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobilam i jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam i mój mąż był zachwycony :) po prostu oniemiał :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers