Tarta rabarbarowa z serialu Gotowe na wszystko


O Gotowych na wszystko pisałam już TU. Okazało się, że to całkiem przyjemny serial, w którym znalazłam całą masę jedzenia do pokazania na blogu. Z czasem może powstanie z tego jakaś baza przepisów z Gotowych na wszystko J





Ostatnio strasznie wkręciłam się w ten serial i teraz na nowo odkrywam zagadkę Mary Alice i całej reszty mieszkańców Wisteria Lane J
Na początku ósmego sezonu pojawiła się ta tarta. Nie przygotowała jej jednak Bree, lecz Karen McCluskey. Jak jednak przyznała sama Bree Karen robi te tartę lepiej niż ona. Karen nie przygotowała tej tarty po to aby pochwalić się najbliższym swoim talentem cukierniczym, lecz po to aby popełnić samobójstwo. Poza rabarbarem dodała do farszu sporo środków nasennych o czym nie wiedział nikt poza nią. Bree, która przyszła w odwiedziny została poczęstowana przez męża Karen kawałkiem (a nawet dwoma) tarty J Na szczęście nic nikomu się nie stało, a mnie naszła ochota na przygotowanie tego ciasta, zwłaszcza, że sezon rabarbarowy jest w pełni.





TARTA RABARBAROWA
na formę o średnicy 24 cm
SKŁADNIKI:
·        400 g mąki pszennej
·        250 g masła
·        150 g cukru pudru
·        1 żółtko
·        80 ml wody
·        300 g rabarbaru
·        1 i ½ szklanki cukru
·        5 łyżeczek mąki
·        Szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
1.      Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko, posiekane masło, cukier puder, oraz wodę.
2.      Całość wyrobić dokładnie aż stworzy się jednolita, gładka masa. Możena też wszystkie składniki włożyć do malaksera i tam je wymieszać.
3.      Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
4.      Rabarbar umyć, pozbawić niejadalnych części, pokroić w kostkę ok. 1-2 cm. Obsypać cukrem, mąką i cynamonem. Wymieszać dokładnie. Nie trzeba rabarbaru obierać bo pod wpływem temperatury mięknie na tyle, że po prostu rozpływa się w ustach.
5.      ¾ ciasta rozwałkować i umieścić na posmarowanej tłuszczem formie, na ciasto rozłożyć rabarbar.
6.      Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nią formę. Zrobić w środku kilka otworów nożem, aby sok z owoców mógł swobodnie parować podczas pieczenia. Z pozostałości ciasta można wyciąć serduszka, lub inne kształty :)
7.      Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170  stopni. Piec ciasto ok. 40 minut.



Pozostałe przepisy z serialu Gotowe na wszystko:
-Odwrócone ciasto ananasowe Bree




16 komentarze:

  1. Dobrze, że nie ma w składnikach proszków nasennych, można spokojnie próbować. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W serial nigdy sie nie wciagnelam jakos, ale taka tarte wciagnelabym z przyjemnoscia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ten serial, swojego czasu byl moim ulubionym, a kiedy sie skonczyl splakalam sie jak glupia ;)

    a tarta wyglada przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony serial! :) Tarta wygląda wyśmienicie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekna i estetyczna dekoracja,znakomity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Henryk Ćwir20 maja 2013 14:12

    najlepszy serial na świecie, gdyby post pojawił się wczoraj nie zaistniałby nawet dylemat kruche z rabarbarem i kruszonką (na które padło) vs tarta z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda! U mnie właśnie studzi się ciacho z rabarbarem, już nie mogę się doczekać jak wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się niezwykle apetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  9. Sylvia / Happiness is homemade20 maja 2013 20:36

    zabójcza tarta :) rabarbarowy sezon w pełni, w końcu muszę się zmobilizować i sama coś z rabarbarem upiec!

    OdpowiedzUsuń
  10. Spróbowałam wczoraj i chyba za mało otworów w cieście zrobiłam, bo ze środka wypłynęły mi hektolitry megasłodkiego syropu, miałam nadzieję, że więcej odparuje, na przyszłość będę wiedzieć. Ale ciasto i tak pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam nadzieję, że Ty środki nasenne w składnikach pominęłaś ;) Tarta wygląda wspaniale :)
    "Gotowych na wszystko" nie oglądałam (tylko kilka losowych odcinków), ale wiem, że Brie jest gospodynią idealną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja się zastanawiam, która część rabarbaru to ta niejadalna? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • liście, oraz początkowy fragment łodygi z której wyrastają liście :)

      Usuń
    • Ha, zrobiłam! :) Kruche ciasto jest przepyszne, bardzo cieszą mnie grube boki, które zrobiłam. Niestety farsz rabarbarowy wyszedł mi za słodki (jak na moje kubki smakowe stanowczo za bardzo;P) i gumowy, następnym razem będę musiała spróbować z mniejszą ilością cukru :)

      Usuń
  13. Czy ciasto przed włożeniem do lodówki jest strasznie klejące ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Nie powinno być aż tak bardzo klejące, a jeśli tak jest to należy dodać odrobinę więcej mąki :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Loading...

Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers