Jesień zbliża się już wielkimi krokami, w sklepie pierwsze dynie pojawiły się już w sierpniu, jednak dla mnie to warzywo to zdecydowanie synonim jesieni, dlatego też zabieram się za nią dopiero we wrześniu, a nie wtedy gdy jeszcze łapię ostatnie tchnienia wakacji i gorącego lata.

Dynia to dość nieprzeciętny twór natury, choć mogłoby się wydawać, że jej mdły smak nie napawa niezwykłością, a jednak... Jak dla mnie jest to jedno z ciekawszych warzyw, bo mogę je przetwarzać na milion sposobów. Dynia jest tak elastyczna, że pasuje do ciast, gulaszy, zup, makaronów, zapiekanek, babeczek i innych cudów.
Pięknie ozdobiona, wydrążona dynia to także symbol amerykańskiego święta Halloween. Jest to niemal obowiązkowy jego element.

I najważniejsze - Harry Potter! Sok dyniowy towarzyszy czarodziejowi
praktycznie cały czas. W każdym magicznym domu sok pojawiał się na śniadaniu, można było go kupić w pociągu do Hogwartu. Był to tak popularny napój jak mugolski sok pomarańczowy.

Dlatego, skoro w końcu pojawiła się jesień, dynie i spadające liście to postanowiłam przygotować dla Was dyniowy sok prosto z czarodziejskiego świata. Ten sok przypomina w smaku popularny napój dla dzieci, gęsty i słodziutki :)

SKŁADNIKI:
- 1 banan, obrany i pokrojony w plasterki
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki
- 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 100 g cukru
- 800 ml wody
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
- W naczyniu miksującym umieść marchewkę. Rozdrobnij 10 s / obr. 5. Zgarnij rozdrobnioną marchewkę ze ścianek na dno naczynia.
- Dolej 300 ml wody, gotuj 8 min / Varoma / obr. 1
- Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj 1 min 30 s / obroty 10
- Dolej resztę wody, zagotuj 10 min / 100 stopni / obr. 2
- Przelej sok do butelek i odstaw do ostygnięcia.


PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE
- Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.
- Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Następnie przy pomocy blendera zmiksuj całość przez kilka minut, aż uzyskać gładką konsystencję.
- Gotowy sok przelej do butelek i odstaw do ostygnięcia.

MISTRZYNI! Muszę zrobić taki sok! :-)
OdpowiedzUsuń<3 napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę piła w Halloween!
OdpowiedzUsuńTen przepis będę musiała wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńco to za maszyna? :)
OdpowiedzUsuńMega super dobra polecam zakup!!!
Usuńto jest Thermomix, bardzo przydatne w kuchni urządzenie wielofunkcyjne :) Bardzo polecam!
UsuńChyba mi dyń zabraknie. To kolejny doskonały pomysł. Tym bardzie, że w ciąży uzależiłam się og Harre'go Pottera. Buziole ślę
OdpowiedzUsuńChyba mi dyń zabraknie. To kolejny doskonały pomysł. Tym bardzie, że w ciąży uzależiłam się og Harre'go Pottera. Buziole ślę
OdpowiedzUsuńJa tez uzaleznilam sie od Harrego w ciazy:)
UsuńJa tez uzaleznilam sie od Harry'ego w ciazy:)
UsuńGdzie kupie takie buteleczki?
OdpowiedzUsuńGdzie kupię takie buteleczki?
OdpowiedzUsuńTakie buteleczki można kupić w sklepach IKEA :)
UsuńCzy można je jeszcze dostać w IKEA czy juz nie?Kiedy je kupowalas bo ja ich nie moglam ostatnio znaleźć z gory dzięki za odpowiedź !!
UsuńMyślę, że te buteleczki są w stałej ofercie, tyle że ich prawidłowa funkcja to wazon ;) Tu masz link do nich : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40233149/
UsuńMinus jest taki, że nie mają zakrętek, ale do ozdoby są świetne :)
Nigdy bym nie wpadla na to że to wazon!!:) Dzięki za pomoc!!
UsuńNiech tylko dorwę ja dynię <3 Dziękuję za ten cudny przepis :)
OdpowiedzUsuńAleż by mi się przydała taka witaminowa bomba. Leżę pod kołderką, flikam i prycham, bom chora. I nadrabiam zaległości serialowe - Hannibal <3 i Downton Abbey.
Buziaki z Dziurawego Kotła przesyłam. :)
Nigdy nie piłam, ale kusi mnie niesamowicie :]
OdpowiedzUsuńPycha musi byc:) Nie przepadam za dynia przez jej wlasnie dosc mdly smak ale taki sok musi byc dobry:)
OdpowiedzUsuńWypiłabym taki chętnie :).
OdpowiedzUsuńTen sok jest do wypicia w ciągu kilku dni czy może trochę postać? (Zrobiłabym w tym tygodniu z większej ilości i zostałoby na Halloween)
OdpowiedzUsuńjest świetny :) dzisiaj zrobiłam a moja dwuletnia Lenka pochłonęła prawie ze szklanka:))). czy jego można zapasteryzować i na zimę do piwnicy>
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można go zapasteryzować, ale u nas w domu to najlepiej schodzi na świeżo :)
UsuńJejku u mnie w domu nikt nie chce wypić soku, bo wyszedł straszny ulep. Dodałam tyle cukru co w przepisie, nie wiem dlaczego takie słodkie. Może jest sposób żeby coś zmienić, dodać, przełamać może sokiem z cytryny, nie mam pojęcia? ratunku!!
OdpowiedzUsuńOj nie wiem czemu taki wyszedł, u mnie wychodzi taki akurat i z tego co czytam w komentarzach to innym też wychodzi smaczny :(
UsuńHej. Zrobilam ten sok i jest przepyszny. Zapasteryzowalam i zmienil kolor na zgnilozielony (ale zmniejszylam ilosc marchewki bo moj trzylatek nie moze za bardzo karotenu) ale na smak to nie wplynelo... Tylko synek odmowil spozycia "tego czegos";). Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoj widzisz na wersję gotowaną nie wpadłam - my robimy tradycyjne soczki z sokowirówki - w tym dyniowy ( http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/napoje/domowy-kubus-na-winie/ )
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam go spróbować :)
OdpowiedzUsuń