Sok dyniowy z Harry'ego Pottera

Jesień zbliża się już wielkimi krokami, w sklepie pierwsze dynie pojawiły się już w sierpniu, jednak dla mnie to warzywo to zdecydowanie synonim jesieni, dlatego też zabieram się za nią dopiero we wrześniu, a nie wtedy gdy jeszcze łapię ostatnie tchnienia wakacji i gorącego lata.




Dynia to dość nieprzeciętny twór natury, choć mogłoby się wydawać, że jej mdły smak nie napawa niezwykłością, a jednak... Jak dla mnie jest to jedno z ciekawszych warzyw, bo mogę je przetwarzać na milion sposobów. Dynia jest tak elastyczna, że pasuje do ciast, gulaszy, zup, makaronów, zapiekanek, babeczek i innych cudów. 

Pięknie ozdobiona, wydrążona dynia to także symbol amerykańskiego święta Halloween. Jest to niemal obowiązkowy jego element. 



I najważniejsze - Harry Potter! Sok dyniowy towarzyszy czarodziejowi 
praktycznie cały czas. W każdym magicznym domu sok pojawiał się na śniadaniu, można było go kupić w pociągu do Hogwartu. Był to tak popularny napój jak mugolski sok pomarańczowy. 



Dlatego, skoro w końcu pojawiła się jesień, dynie i spadające liście to postanowiłam przygotować dla Was dyniowy sok prosto z czarodziejskiego świata. Ten sok przypomina w smaku popularny napój dla dzieci, gęsty i słodziutki :)




SKŁADNIKI:
  • 1 banan, obrany i pokrojony w plasterki
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki
  • 500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 100 g cukru
  • 800 ml wody
  • szczypta cynamonu


PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX
  1. W naczyniu miksującym umieść marchewkę. Rozdrobnij 10 s / obr. 5. Zgarnij rozdrobnioną marchewkę ze ścianek na dno naczynia.
  2. Dolej 300 ml wody, gotuj 8 min / Varoma / obr. 1
  3. Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj 1 min 30 s / obroty 10
  4. Dolej resztę wody, zagotuj 10 min / 100 stopni / obr. 2
  5. Przelej sok do butelek i odstaw do ostygnięcia.




PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNE
  1. Do garnka włóż marchewki, banana, jabłka oraz dynię.
  2. Zasyp cukrem, dodaj szczyptę cynamonu i zalej wodą.
  3. Zagotuj, a następnie zmniejsz odrobinę temperaturę i gotuj do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj całość przez kilka minut, aż uzyskać gładką konsystencję.
  5. Gotowy sok przelej do butelek i odstaw do ostygnięcia.



30 komentarze:

  1. MISTRZYNI! Muszę zrobić taki sok! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. <3 napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co będę piła w Halloween!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis będę musiała wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. co to za maszyna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  6. Chyba mi dyń zabraknie. To kolejny doskonały pomysł. Tym bardzie, że w ciąży uzależiłam się og Harre'go Pottera. Buziole ślę

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba mi dyń zabraknie. To kolejny doskonały pomysł. Tym bardzie, że w ciąży uzależiłam się og Harre'go Pottera. Buziole ślę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  8. Gdzie kupie takie buteleczki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie kupię takie buteleczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Takie buteleczki można kupić w sklepach IKEA :)

      Usuń
    • Czy można je jeszcze dostać w IKEA czy juz nie?Kiedy je kupowalas bo ja ich nie moglam ostatnio znaleźć z gory dzięki za odpowiedź !!

      Usuń
    • Myślę, że te buteleczki są w stałej ofercie, tyle że ich prawidłowa funkcja to wazon ;) Tu masz link do nich : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40233149/

      Minus jest taki, że nie mają zakrętek, ale do ozdoby są świetne :)

      Usuń
    • Nigdy bym nie wpadla na to że to wazon!!:) Dzięki za pomoc!!

      Usuń
  10. Niech tylko dorwę ja dynię <3 Dziękuję za ten cudny przepis :)
    Ależ by mi się przydała taka witaminowa bomba. Leżę pod kołderką, flikam i prycham, bom chora. I nadrabiam zaległości serialowe - Hannibal <3 i Downton Abbey.

    Buziaki z Dziurawego Kotła przesyłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie piłam, ale kusi mnie niesamowicie :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha musi byc:) Nie przepadam za dynia przez jej wlasnie dosc mdly smak ale taki sok musi byc dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypiłabym taki chętnie :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten sok jest do wypicia w ciągu kilku dni czy może trochę postać? (Zrobiłabym w tym tygodniu z większej ilości i zostałoby na Halloween)

    OdpowiedzUsuń
  15. jest świetny :) dzisiaj zrobiłam a moja dwuletnia Lenka pochłonęła prawie ze szklanka:))). czy jego można zapasteryzować i na zimę do piwnicy>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Myślę, że spokojnie można go zapasteryzować, ale u nas w domu to najlepiej schodzi na świeżo :)

      Usuń
  16. Jejku u mnie w domu nikt nie chce wypić soku, bo wyszedł straszny ulep. Dodałam tyle cukru co w przepisie, nie wiem dlaczego takie słodkie. Może jest sposób żeby coś zmienić, dodać, przełamać może sokiem z cytryny, nie mam pojęcia? ratunku!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • Oj nie wiem czemu taki wyszedł, u mnie wychodzi taki akurat i z tego co czytam w komentarzach to innym też wychodzi smaczny :(

      Usuń
  17. Hej. Zrobilam ten sok i jest przepyszny. Zapasteryzowalam i zmienil kolor na zgnilozielony (ale zmniejszylam ilosc marchewki bo moj trzylatek nie moze za bardzo karotenu) ale na smak to nie wplynelo... Tylko synek odmowil spozycia "tego czegos";). Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszny! Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Katarzyna Biegańska24 października 2013 09:53

    oj widzisz na wersję gotowaną nie wpadłam - my robimy tradycyjne soczki z sokowirówki - w tym dyniowy ( http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/napoje/domowy-kubus-na-winie/ )

    OdpowiedzUsuń
  20. Zawsze chciałam go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers