Wymyśl danie dla Henia i wygraj patelnię!

Zbliża się Nowy Rok, a ja z tej okazji mam dla Was kolejny konkurs. Następne tygodnie zapewne będą obfitować w karnawałowe imprezy dlatego chciałabym poznać Wasze świetne przepisy na imprezowe przekąski i przy okazji dać Wam okazję do wygrania świetnych patelni ;)



Sponsorem nagród w konkursie jest Tesco i do wygrania będą:

1. Patelnia grillowa + patelnia 28 cm + bon na 100 zł do Tesco
2. Patelnia grillowa + patelnia 24 cm + bon na 100 zł do Tesco
3. Patelnia 28 cm + patelnia 24 cm + bon na 100 zł do Tesco



Zadanie konkursowe:


Podaj przepis na przekąskę, którą Krysia powinna przygotować dla Henia na idealną imprezę karnawałową. Jak zwykle liczę na kreatywne pomysły, inwencje twórcze, oraz ciekawe i sprawdzone przepisy :)

Przepisy można zostawiać w komentarzach pod tym wpisem, oraz wysyłając na maila:
[email protected]

Proszę podpisujcie się pod komentarzami :)

Konkurs trwa do 10 stycznia.

Czekam na Wasze zgłoszenia i życzę powodzenia! :)

KOMENTARZE BEZ PODPISU, CZYLI ANONIMOWE NIE BĘDĄ BRANE POD UWAGĘ.

WYNIKI:

NAGRODY W KONKURSIE ZDOBYWAJĄ:

1. Martyna W. za cukiniowe kuleczki
2. Justyna B. za zdrowe heniobatoniki
3. Michał P. za talarki z ciasta francuskiego

WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ ZA WZIĘCIE UDZIAŁU, A ZWYCIĘZCOM GRATULUJĘ I PROSZĘ O MAILE Z DANYMI DO WYSYŁKI NAGRÓD :)


59 komentarze:

  1. Przepis ma mieć coś wspólnego z patelnią? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej hej,
    mój sprawdzony przepis na przyjęcia lub po prostu szybką przekąskę, gdy już nie ma się siły na wielkie gotowanie to SAŁATKA PUSZKOWA. Nazwa dość zabawna. Przepis prosty w przygotowaniu, a jakże spakowity.

    Składniki:
    - puszka mandarynek
    - puszka kukurydzy
    - puszka czerwonej fasoli
    - dwa ząbki czosnku
    - majonez

    Przygotowanie:
    Wylwewamy wodę z puszek mandarynki, kukurydzy i fasoli. Następnie płuczemy fasolę pod zimną wodą. Wszystkie zawartosci puszek wsypujemy do miski. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu. Gotowe. Szybko, prosto i smacznie. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni.

    Pozdrawiam,
    Stefania

    OdpowiedzUsuń
  3. Łódeczki z cykorii:
    Składniki
    cykoria (myjemy, wyodrębniamy pojedyncze listki)
    "farsz/ środek" według upodobań: u mnie wędzony łosoś z kaparami, mogą być opcjonalnie zielone oliwki, czy szczypiorek ze śmietankowym serkiem philadelphia
    lub szynka, ser mozzarella, czarne oliwki i bazylia,
    może być szynka z serem pleśniowym- niebieskim lazurem i melon lub gruszka ...
    Fotka w mailu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tatar śledziowy
    Składniki:
    "matjas filety śledziowe Lisner 250g w oleju (3 płaty śledziowe)
    2 ogórki kiszone obrane ze skórki
    łyżka kaparów lub 2 ogórki konserwowe obrane ze skórki
    4-5 marynowanych podgrzybków
    3 jajka na twardo
    1 cebula
    pęczek koperku
    2 łyżki keczupu (lub przecieru pomidorowego)
    2 łyżki miodu lipowego (w smaku miód lipowy jest dość ostry, często gorzkawy)
    pół łyżeczki imbiru mielonego lub świeżo startego imbiru
    pieprz świeżo mielony
    można dodać paprykę czerwoną grillowaną obraną ze skórki

    Wszystkie składniki drobno kroimy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Naszą przystawkę podajemy najlepiej z pieczywem razowym. FOTO w mailu

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalmary panierowane z sosem czosnkowym:
    Składniki: (proporcja na 500g mrożonych kalmarów)
    kalmary świeże lub mrożone (łatwiej dostępne)
    2 szklanki mąki kukurydzianej
    łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej
    pół łyżeczki papryki czerwonej ostrej
    3 jajka
    2 łyżki sosu sojowego
    sól, pieprz
    zielona pietruszka
    olej do smażenia
    cytryna do skropienia gotowego dania
    sos czosnkowy:
    jogurt naturalny (ewentualnie 1 łyżka majonezu)
    2-3 ząbki czosnku
    sól

    Mrożone ringi (pierścienie, krążki) kalmarów rozmrażamy. Jeśli dysponujemy świeżymi całymi owocami morza, wówczas należy je oczyścić i umyć. Kalmara łapiemy "za głowę" i wyciągamy wnętrzności. Usuwamy "kręgosłup"- przezroczystą strunę, a także staramy się usunąć z kalmara cieniutką przezroczystą błonkę. Macki odcinamy powyżej oczu. Kalmary myjemy i kroimy na pierścienie.
    Gdy dysponujemy już krążkami kalmarów, przygotowujemy produkty do panierowania. Do jednej miseczki wbijamy 3 jajka, roztrzepujemy je widelcem, solimy, doprawiamy pieprzem, dodajemy sos sojowy. Do osobnej miseczki wsypujemy i mieszamy 2 szklanki mąki kukurydzianej i przyprawy (obie papryki).
    Ringi kalmarów wkładamy do miseczki z jajkami i dokładnie, bardzo delikatnie mieszamy całość. Potem każdy krążek z osobna obtaczamy w mące i odkładamy na talerz- oddzielnie każdy krążek (żeby nam się nie posklejały).
    Rozgrzewamy olej (na tę ilość kalmarów wystarczy 1 butelka oleju). Sukces naszego dania to bardzo dobrze rozgrzany olej i bardzo krótkie smażenie kalmarów w głębokim tłuszczu (max 3 min, a najlepiej 1-2 minuty).
    W celu uzyskania ładnego aromatu oleju przed smażeniem kalmarów wrzucamy natkę zielonej pietruszki, przesmażamy ją tam przez chwilę i usuwamy.
    Do bardzo dobrze rozgrzanego oleju wrzucamy opanierowane ringi, nie za dużo na raz, gdyż większa ilość obniży temperaturę oleju. Wkładamy jednocześnie tak 6-8 ringów do garnka. Smażymy 1-2 minuty; bardzo szybko nasze krążki robią się pięknie złociste.
    Pierścienie kalmarów wykładamy na ręcznik papierowy, który zbierze nam nadmiar tłuszczu. Kalmary podajemy skropione cytryną z sosem czosnkowym (jogurt naturalny- można dodać łyżkę majonezu, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą). FOTO w mailu

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka błękitna
    Składniki:
    rukola, roszponka
    orzechy włoskie
    ser pleśniowy błękitny-lazur
    melon lub gruszka

    sos:
    4 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    odrobina pieprzu do smaku
    FOTO w mailu

    OdpowiedzUsuń
  7. Galaretka wieprzowo-drobiowa:

    Składniki:

    80 dag nóżek wieprzowych tylnych

    3 piersi z kurczaka

    3 marchewki

    por

    pietruszka

    zielony groszek w puszce

    3 jaja na twardo

    4 liście laurowe

    3 łyżki sosu sojowego

    sól

    2 l zimnej wody

    1 żelatyna spożywcza do mięs Oetker (na 1 l)

    1 cytryna

    Do garnka wkładamy nóżki, piersi z kurczaka i warzywa w całości (marchewkę, pora i pietruszkę), liście laurowe, zalewamy 2 l zimnej wody, doprawiamy solą i sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu około 2,5 godziny do miękkości mięsa. Po tym czasie wyciągamy nóżki, drób, marchewkę i wszystko kroimy na drobno (marchewkę w plasterki). Pietruszkę, liście laurowe i pora usuwamy. W międzyczasie gotujemy jaja na twardo, kroimy w plastry. Otrzymany wywar przecedzamy przez ściereczkę lnianą, żeby pozbyć się wszystkich drobnych kostek, które mogły nam pozostać z gotowanych nóżek.

    W miseczkach układamy: na dnie jajeczko, plasterki marchewki, groszek, mięso wieprzowe, drobiowe i zalewamy wywarem, w którym wcześniej rozpuszczamy 1 opakowanie żelatyny (opakowanie na 1 l wywaru- tyle wystarczy, ponieważ wywar uzyskał już też naturalną kleistość z wieprzowych nóżek). Tak przygotowane miseczki z galaretką wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę podajemy skropioną sokiem z cytryny. FOTO w mailu

    OdpowiedzUsuń
  8. Pszepraszam a kiedy będą wyniki popszedniego konkursu??

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepszą przekąską, która podbija serca każdego mojego gościa i z całą pewnością podbije i żołądek Henia jest moja ulubiona i sprawdzona - Rolada szpinakowa z łososiem.
    Nie tylko wspaniale i elegancko się prezentuje, ale równie pysznie smakuje!:) Henio będzie w siódmym niebie!

    Składniki:

    250g świeżego szpinaku
    250g wędzonego łososia
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    4 jajka
    2 śmietankowe serki Almette
    sól i pieprz do smaku

    Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi przez praskę.
    Przyprawić go solą i pieprzem do smaku.
    Szpinak wystudzić i zmiksować.
    Żółtka jajek oddzielić od białek.
    Żółtka dodać do szpinaku.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem.
    Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową.
    Piec w 170C ok. 15 minut.
    Placek szpinakowy wystudzić.
    Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
    Rozsmarować go na wystudzonym placku.
    Na serku równomiernie poukładać plastry łososia.
    Zwinąć jak roladę.
    Roladę mocno owinąć folią do żywności.
    Schować do lodówki na kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietny konkurs ale ja niestety nic nie znam! obserwuje i licze na rewanż ;)
    patyskaa.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako, że Krysia nowoczesną kobietą jest, to dobrą przystawką będą muffiny! Ale, że to dla Henia, to będą to WYTRAWNE MUFFINY Z KIEŁBASĄ I SEREM
    Składniki na ciasto:

    220 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu
    1/2 łyżeczki suszonych ziół, np. bazylii czy oregano
    ok 3/4 szklanki mleka
    ok 80 ml oliwy/oleju (ja użyłam oliwy od pomidorów suszonych)
    2 jajka
    garść startego sera żółtego + trochę do posypania wierzchu muffinek

    Dodatki:

    kawałek kiełbasy pokrojonej w kostkę
    jedna mała czerwona cebula
    kilka suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych na mniejsze kawałki



    Roztrzep jajka z mlekiem i połącz z oliwą. W misce wymieszaj mąkę, proszek i przyprawy. Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj do połączenia składników. Następnie wsyp ser i dodatki, wymieszaj krótko.

    Jakby ciasto było baardzo gęste, można dolać mleka.

    Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do muffinów, albo do silikonowych foremek (nie sprawdzałam opcji z papilotkami).

    Posyp każdą muffinkę startym serem.

    Piecz około 15 minut w temperaturze 190ºC.

    Można je podać z keczupem, czy sosem czosnkowym. Ale same w sobie też są niezłe ;)

    Polecam:)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  12. Dominika Krawczak29 grudnia 2013 12:47

    Heniu!
    Jesteś seksi, ale tylko wtedy, kiedy ubierzesz fartuch z sylwetką kulturysty nadrukowanym z przodu. Niestety. Spokojnie,nic się nie bój.Nowy Rok jest od tego, żeby zacząć wszystko na nowo.
    Sałatka z kuskusem może brzmieć jak danie dla modelki o posturze trzciny, nie dla rasowego samca alfa, jakim jesteś, ale... Nie daj się zmylić. To bardzo sycąca sałatka. Idealnie nadaję się na sylwestrowe szaleństwa, może być zdrową alternatywą dla chipsów czy krakersów.
    Ponieważ sama zaczynam dietę to jestem razem z Tobą i pozdrawiam Cię serdecznie.

    Potrzebujemy:
    Opakowanie kaszy kuskus
    Opakowanie sera feta
    4 średniej wielkości pomidory
    5 łyżek oliwy z oliwek
    Garść ziaren sezamu
    Garść ziaren słonecznika
    Sól, pieprz
    Szczypta ziół prowansalskich
    Szczypta suszonej bazylii

    Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kroimy ser feta w kostki. Pomidory odparzamy ze skórki, kroimy w kostkę.
    Ser oraz pomidory dodajemy do wcześniej przygotowanego kuskusu.
    Doprawiamy ziarnami, oliwą, ulubionymi przyprawami, pieprzem i solą.
    Całość dokładnie mieszamy i jemy. A potem, oczywiście, chudniemy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  13. Katarzyna Zamojda30 grudnia 2013 00:53

    W sam raz dla Henia pasztety że Ooorety :)

    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    kostka masła
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    4 łyżki śmietany
    2 jajka (jedno białko zużyjemy do posmarowania rogalików)

    Rozrób drożdże ze śmietaną i łyżką cukru+ mąką do gęstości rozczynu,pozostaw do wyrośnięcia.

    Wszystkie składniki wymieszaj,dodaj szczyptę soli i rozczyn,zagnieć. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Rozgrzej piekarnik do 180*c .
    Podziel ciasto na 4 części ,rozwałkuj w kształt prostokąta nakładaj nadzienie pasami. Każdy pas nadzienia zawiń ciastem, odkrój gotowy rulon i podziel na mniejsze kawałki. Pokrojone paszteciki ułóż na blasze wyłożoną pergaminem,posmarować białkiem.

    Piecz ok15-20 min.


    NA NADZIENIE do wyboru:
    0,5 kg kapusty
    0,5 dkg pieczarek
    sól i pieprz do smaku
    1 jajko

    LUB
    1 kg mięsa gulaszowego (podsmażamy, a po przestudzeniu mielimy)
    sól, pieprz do smaku
    1 jajko


    P.S. a jeśli zostanie nam ciasto możemy wykorzystać je do słodkiego poczęstunku i stworzyć rogaliki np z czekoladą lub marmoladą :)

    SMACZNEGO :)

    Kasia Z

    OdpowiedzUsuń
  14. Ewa Smaczniutkie.pl30 grudnia 2013 21:30

    Henio taki okrąglutki to dla niego w sam raz będzie pasował okrągły talerz z trzema przystawkami.
    Pierwsza to mini pomidorki koktajlowe z mini mozzarellą.
    - pomidorki koktajlowe
    - mini kulki mozzarelli
    - rukola
    - olej lniany
    - sól i pieprz
    - szczypiorek
    Kroimy pomidorki i kulki mozzarelli na połówki,łączymy je spinając wykałaczką w raz z listkiem rukoli. Miksujemy olej z przyprawami i szczypiorkiem. Podajemy sos w małym naczyniu, tak aby każdą cząstkę przystawki można było przed zjedzeniem w nim zanurzyć.
    Druga przystawka to ruloniki z żółtego sera.
    - kilka plastrów żółtego sera
    - kilka plastrów szynki
    - 1-2 łyżki majonezu
    - 2 jajka ugotowane na twardo
    - szczypiorek
    - sól i pieprz
    Plastry szynki i jajka siekamy w kostkę, dodajemy majonez, przyprawy i pokrojony szczypiorek(część gałązek szczypiorku pozostawiamy) i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na plastrach sera, zwijamy w rulon i związujemy szczypiorkiem.
    Trzecia przystawka to ruloniki z salami.
    - kilka plastrów salami
    - kilka łyżek serka śmietankowego do smarowania
    - 1 łyżka chrzanu
    - pieprz
    - szczypiorek
    Łączymy serek z chrzanem i pieprzem i rozsmarowujemy go na salami. Zwijamy w rulonik i związujemy szczypiorkiem.
    Jak już wspomniałam wszystkie trzy przystawki układamy na okrągłym talerzu, na którym również wykładamy śliwki z octu, małe korniszony, zielone oliwki. Myślę,że Henio będzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Koreczki z jaj przepiórczych z łososiem i cytryną:

    Składniki:

    1 cytryna

    opakowanie jaj przepiórczych

    opakowanie łososia norweskiego

    pieprz

    kiełki na ozdobę- ja zastosowałam kiełki słonecznika

    wykałaczki w celu utworzenia koreczków
    Jaja przepiórcze gotujemy 3 minuty na twardo (jako ciekawostka- 1 minuta na miękko). Starannie, delikatnie je obieramy. Łososia kroimy na cienkie paseczki. Cytrynę starannie myjemy i kroimy najpierw w cienkie plasterki, a potem z pojedynczych plasterków uzyskujemy jeszcze drobniejsze części. Paseczki łososia zwijamy w małe ruloniki i układamy piramidki w następującej kolejności : jajo, łososiowy rulonik i cytrynka. Nabijamy na wykałaczkę i ustawiamy na kiełkach. Gdy nasze jajeczno-łososiowe koreczki są gotowe przyprawiamy całość pieprzem. FOTO w mailu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne tzw finger food na karnawałową zabawę. Znikają z talerza z prędkością światła.

    Roladki pizza.

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki do pizzy, typ 00 lub jak nie ma 650
    Szklanka ciepłej wody
    20 gram świeżych drożdży
    Łyżka soli
    4 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego
    Szczypta curku

    Na sos:
    Puszka pomidorów
    Cebula pokrojona w kostkę
    Opcjonalnie czosnek
    Łyżka ziół prowansalskich, oregano i bazylii
    Sól, pieprz i cukier do smaku

    Na nadzienie (generalnie co kto lubi na pizzy):
    Ser mozarella
    Szynka
    Pieczarki

    Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Mieszamy sól z mąką. Dodajemy olej i powoli wodę z drożdżami, wyznając zasadę tyle ile mąka przyjmie. Możemy mieszać mikserem z hakami ( 5 min najwyższe obroty) lub ręcznie około 15 minut, ciasto musi odchodzić od rąk. Ciasto odstawiamy do miseczki i przysybujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasi przygotowujemy sos, podsmażamy cabulkę pokrojoną w kostkę na maśle lub oleju, dodajemy puszkę pomidorów, i zioła. Gotujemy przez około 20 minut, by całość miała konsystencję pulpy. Kroimy składniki na nadzienie, trzemy drobno ser. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, Jedną odkładamy, drugą rozwałkujemy na coś w kształcie trapezu równoramiennego. Smarujemy tą część sosem zostawiając około 1,5cm wolnego od sosu brzegu. Układamy wędlinę, pieczarki, przysypujemy serem. Ustawiamy piekarnik na 220 stopni, z termoobiegiem 190. Zaczynamy zwijanie rolady dosyć ciasto od mniejszej podstawy trapezu.Po zwinięciu tniemy ostrym nożem na kawałki o grubości około 2,5 cm. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy roladki około 20 minut, zaglądając do nich, ważne by nabrały lekko złotego koloru. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Z doświadczenia wiem, że pierwsza część roladek znika zanim pojawi się druga :D

    Drugi przepis na który potrzeba mniej czasu to babeczki łososiowe. Potrzebujemy

    Dwa opakowania łososia wędzonego
    200 gram serka śmietankowego
    Sok z 1/2 cytryny + skórka z cytryny
    Dorodny pęczek koperku
    Sól, pieprz do smaku.
    Paczka krakersów

    Wykładamy formę do babeczek małymi kwadracikami folii spożywczej, tak by wystawała ona poza brzegi każdej z dziurek na babeczki. Następnie wykładamy każdą z dziurek wędzonym łososiem, w zależności od wielkości płatów, albo pojedynczym, albo kładziemy dwa, Płaty łososia również powinny wystawać poza dziurki. Następnie mieszamy serek z pokrojonym drobno koperkiem, sokiem z cytryny oraz skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy wszystkie dziurki do babeczek masą z serka tak by można było je zamknąć wystającym łososiem. Następnie zamykamy również każdą z dziurek folią spożywczą. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, podajemy z krakersami.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jako, że jestem Krysia i Krysiowe gotowanie praktykuję, to może mój pomysł się Heniowi spodoba:)
    3 kolorowe roladki z tortilli:
    - 3 kolory tortilli: pszenna, szpinakowa, paprykowa
    Farsz do szpinakowej:
    - śmietankowy serek almette wymieszany z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, kaparami i łososiem. Do serka można też dodać odrobinę czosnku i cytryny dla podkreślenia smaku (to zależy od serka).
    Farsz do paprykowej:
    - śmietankowy serek almette wymieszany z tartym serem żółtym (typu ostrego np cheddar lub parmezan i szczypiorkiem, a na wierzch szynka prosciutto.
    Farsz do pszennej:
    - rozdrobnione avocado, bardzo drobno siekana cebulka i pomidor, rozgnieciony ząbek czosnku i sok z cytryny.

    Każdą tortillę rolujemy i kroimy na mini roladki (ok 3 cm). Podaje się na zimno lub przed pokrojeniem grilluje.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przekąska dla Henia ? Fajne wyzwanie !
    Wiadomo Henio wszystko-lubny i zacny smakosz więc należy przygotować godną jego podniebienia przekąskę .
    Jak proponuję solone chipsy w czekoladzie .
    Mimo że brzmi dziwacznie - jest genialne ! Smaki idealnie ze sobą współgrają i siebie nawzajem uzupełniają ,a że Henio i słone i słodkie lubi - powinno go zadowolić bo to takie 2 w 1 ! :)
    A więc oto przepis dla Krysi :
    •paczka solonych chipsów
    •100g czekolady mlecznej
    •jeżeli chcemy aby było kolorowo to suszone owoce/orzechy/kolorowe posypki

    Czekoladę roztapiamy w kompieli wodnej .
    Połowę powierzchni chipsów moczyć w czekoladzie - posypać kolorową posypką/orzechami/bakaliami .
    Zostawić do ostudzenia i stwardnienia czekolady .
    Gotowe i smacznego Heniu !
    Pozdrawiam,
    Natalie
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  19. Przekąska dla Henia ? Fajne wyzwanie !
    Wiadomo Henio wszystko-lubny i zacny smakosz więc należy przygotować godną jego podniebienia przekąskę .
    Jak proponuję solone chipsy w czekoladzie .
    Mimo że brzmi dziwacznie - jest genialne ! Smaki idealnie ze sobą współgrają i siebie nawzajem uzupełniają ,a że Henio i słone i słodkie lubi - powinno go zadowolić bo to takie 2 w 1 ! :)
    A więc oto przepis dla Krysi :
    •paczka solonych chipsów
    •100g czekolady mlecznej
    •jeżeli chcemy aby było kolorowo to suszone owoce/orzechy/kolorowe posypki

    Czekoladę roztapiamy w kompieli wodnej .
    Połowę powierzchni chipsów moczyć w czekoladzie - posypać kolorową posypką/orzechami/bakaliami .
    Zostawić do ostudzenia i stwardnienia czekolady .
    Gotowe i smacznego Heniu !
    Pozdrawiam,
    Natalie
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie wypominając niczego Heniowi... Proponuję przekąski w lżejszej wersji. Smaczne, ale przygotowane w taki sposób by odchudzić nas trochę po Świątecznych grzeszkach...

    Jako pierwsze proponuję :
    PIECZONE PIEROGI :
    Zaczynamy od ciasta . Do wykonania około 40 sporych pierogów potrzebujemy:

    2 kostki twarogu
    3/4 kostki margaryny
    pół kilo maki ( użyłam pszennej pełnoziarnistej)
    sól ( około łyżeczkę)

    Całość zagniatam ( trzeba trochę cierpliwości) i odstawiam na bok. Zabieram się za farsz.

    duży seler
    2 średnie ziemniaki
    por ( białą część)
    kawałek mocno wędzonego mięsa ( może być boczek)
    sól
    pieprz
    majeranek ( 1 łyżeczka)
    mleko
    Por i ziemniaki kroję w małe kawałki i zalewam mlekiem z wodą ( w stosunku 1:1), tak by przykryły warzywa.

    Gotuję aż będą miękkie i ubijam na pure. ( powinno być gęste, więc jeśli mleko i woda nie odparowały warto odcedzić warzywa) Posiekanego pora i mięso podsmażam na patelni. Kiedy będą rumiane dodaję majeranek i selerowo - ziemniaczaną papkę. Studzę i upycham w pierogi ;) Ładnie lub mniej ładnie zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę aż będą rumiane ( około 15-20 minut) .

    DOKŁADNY PRZEPIS TUTAJ :
    http://pani-mucha.blogspot.com/

    Pani Mucha
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  21. Kolejna propozycja :
    ODCHUDZONA TARTA SZPINAKOWA
    Ciasto :


    1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    0.5 szklanki maki żytniej (typ 720)
    1 jajko
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka oliwy
    0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Ciasto zagniatam, lekko podsypuję mąką i wykładam na nasmarowaną olejem formę. Dziurawię spód widelcem, żeby ciasto nie urosło i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut.

    Farsz:
    szpinak mrożony - około 500 gramów
    czosnek ( 4-5 ząbków)
    jedno opakowanie serka topionego ( zagęści farsz)
    kawałek sera gorgonzola
    sól
    pieprz
    twaróg ( z wiaderka) 4-5 łyżek)
    bułkę tartą ( 3-4 łyżki, jeżeli farsz okaże się za rzadki)


    Obrany i posiekany czosnek przesmażamy na oleju. Dodajemy rozmrożony, odciśnięty szpinak i chwilę przesmażamy.
    Następnie dodajemy kostkę topionego sera i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy twaróg. Mieszamy i nie smażymy już.
    Jeśli wasz farsz jest podejrzanie rzadki ( to zależy od jakości szpinaku) można dodać kilka łyżek bułki tartej.
    Taką masę wykładamy na podpieczony spód tarty i kruszymy odrobinę sera na górę.
    Tartę pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Kiedy lekko przestygnie ( ale jest nadal ciepła) farsz lekko tężeje.

    Szczegółowy przepis tutaj :
    http://pani-mucha.blogspot.com/2013/12/tarta-szpinakowa.html

    Pani Mucha
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolejny pomysł : cebulak- idealny do piwa, jako zakąska na ciepło lub . Nie wymaga wyszukanych składników

    CEBULAK :
    Zaczynamy od ciasta, które potrzebuje chwili, żeby wyrosnąć.
    Na 2 duże blachy ( lub 10-12 małych krążków potrzebujemy ):

    3 szklanek mąki ( użyłam pszennej pełnoziarnistej)
    1 szklankę ciepłej wody
    1/2 kostki świeżych drożdży
    3 łyżki oliwy ( oleju)
    1 łyżeczkę soli

    Ciasto zagniatam i odstawiam w cieple miejsce. Kiedy urośnie ( ciasto z mąki pszennej zwykłej, rośnie bardziej niż to z pełnoziarnistej) wałkujemy i wycinamy krążki.

    Farsz. Potrzebujemy sporo cebuli, więc warto znaleźć jakiegoś pomocnika/niewolnika.
    Musi on cebulę obrać i pokroić. Niech ją podsmaży na odrobinie oleju i kiedy będzie szklista doda pokrojony por. Najgorsze za nami, więc pomocnikowi już dziękujemy.
    Kiedy por i cebula będą usmażone dodajemy sól, pieprz i łyżkę masła ( wzmocni smak). Zalewamy sporą ilością octu balsamicznego ( na prawie pełną patelnie farszu dodałam 3/4 szklanki).

    Całość należy chwilę przesmażyć,żeby ostry smak octu odparował. ( nie wdychajmy oparów znad patelni).
    Masa zrobi się gęsta,ciemna i zlepiona odparowanym octem.
    Na wykrojone i lekko rozwałkowane krążki nakładamy farsz i wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 -20minut w 180 stopniach.

    Oryginalny przepis ze zdjęciami tutaj :
    http://pani-mucha.blogspot.com/2013/12/cebulak.html

    Pani Mucha
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  23. Music is my Aeroplane5 stycznia 2014 14:41

    Do karnawałowego szaleństwa przekąska musi być dopasowana. Nie za ciężka dla żołądka, na tyle mała, aby móc ją chrupnąć w locie i dalej ruszyć w dziki tan. Specjalnie dla Ciebie Heniu dzielę się przepisem, który w mojej rodzinie jest nazywany „talarkami”. Przekonaj się sam, czy będą Ci tak bardzo smakować jak moim najbliższym.

    Potrzebujemy:

    1 opakowanie ciasta francuskiego
    Szklanka od piwa
    Pół kilograma pomidorów
    Suszona bazylia
    Świeżo zmielony pieprz
    Sól

    Do ciasta francuskiego przykładamy rant szklanki, wykrawając nią kółka. Kroimy pomidory w plasterki. Układamy jeden duży plasterek na wyciętym z ciasta kształcie. Warto pamiętać o zostawieniu centymetrowej przerwy od brzegu ciasta. Posypujemy je ziołami, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez piętnaście minut. Życzę Ci w 2014, żeby wszystko w Nowym Roku było tak nieskomplikowane jak to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. U mnie na domowych imprezach królują świnki pod pierzynką z sosem czosnkowym - posmakowałyby zapewne również Heniowi (: A także pasują do bloga - serialowy Booth z serialu Kości bardzo życzył sobie takowe na swoim przyjęciu weselnym :>

    Świnki pod pierzynką:
    1 opakowanie ciasta francuskiego,
    1 opakowanie parówek (około 300-400g)
    kilka plasterków sera żółtego,
    1 rozbełtane jajko.

    Sos czosnkowy:
    mały jogurt naturalny - najlepiej typu greckiego,
    3 łyżki majonezu,
    5 ząbków czosnku (można dać mniej, my lubimy mocno czosnkowe - najlepiej próbować ;)),
    oregano,
    słodka papryka,
    szczypta cukru,
    sól,
    pieprz.

    Przepis na świnki (: :
    Parówki obrać z osłonek, każdą z nich pokroić na trzy kawałki. Ser pokroić wzdłuż na 4-5 cm plasterki (tyle plasterków, ile wcześniej mieliśmy parówek). Ciasto francuskie rozpakować, przekroić na pół i pokroić na 4-5 cm paski. Na paskach ciasta francuskiego układamy plasterki sera, parówkę i zawijamy. Układamy na blaszce do pieczenia (najlepiej na papierze do pieczenia;)) i wstawiamy do nagrzanego na około 180-200 stopni piekarnika; pieczemy do zarumienienia i roztopienia sera - około 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym, a sukces będzie gwarantowany :)

    Sos czosnkowy:
    Jogurt wymieszać z majonezem, do tej mieszanki wycisnąć przez praskę czosnek (najlepiej wcześniej pozbawić go zielonych części ze środka - nie będzie wtedy gorzkawy). Dodać przyprawy - do smaku, polecam niecałą łyżeczkę cukru, trochę soli, pieprzu, dużo oregano oraz słodkiej papryki :) Ale wiadomo, że smaki się różnią, więc trzeba znaleźć swój złoty środek. Jeśli przeszkadza Wam twardość suszonego oregano, warto je wcześniej wrzucić do filiżanki i zalać ciepłą wodą, później odcedzić i dodać do sosu.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bea/ wcześniej anonimowy8 stycznia 2014 22:51

    Tym razem polecam tartinki z wędzonym łososiem, cytryną i kaparami, czyli łososiową delicję na pumperniklu. Heniu zapewne będzie kontent:))
    Składniki:
    100g wędzonego łososia
    2-3 łyżki kaparów
    1 łyżka soku z cytryny
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypiorek, koperek drobno posiekane
    1 łyżka sosu sojowego

    ewentualnie kremowy serek śmietankowy

    Łososia i kapary drobno siekamy, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy, a następnie całość doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Naszą pyszną pastę łososiową podajemy na pumperniklu lekko posmarowanym masłem lub kremowym serkiem śmietankowym.
    Po prostu pycha! A jednocześnie mamy elegancką przekąskę na karnawałowe imprezy:)
    FOTO oczywiście w mailu.

    OdpowiedzUsuń
  26. Konstancja189 stycznia 2014 12:43

    Krysia powinna przygotować dla Henia Tort szpinakowo-pomidorowy jest
    pyszny!
    przepis wysłano na maila

    OdpowiedzUsuń
  27. Konstancja189 stycznia 2014 12:43

    Krysia powinna przygotować dla Henia Tort szpinakowo-pomidorowy jest
    pyszny!
    Przepis wysłano na maila

    OdpowiedzUsuń
  28. Henio może by się skusił na Roladę serową nadziewaną pieczarkami i kurczakiem :
    CIASTO SEROWE :

    300 g żółtego sera GOUDA
    200 g majonezu
    5 jajek

    Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.


    Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
    W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.

    FARSZ :

    250 g pieczarek
    250 g fileta z kurczaka
    1 łyżka masła
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz

    Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i bez przykrycia dusimy, aż wyparuje cały powstały płyn. Wykładamy na ręcznik papierowy do wystudzenia.
    Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
    Do miski wrzucić przygotowane pieczarki i kurczaka, wbić jajka, dodać bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Ciepłe ciasto odrywamy od papieru. Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy przygotowany farsz zostawiając z obu stron około dwu centymetrowe marginesy,


    i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia).


    Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby farsz się przepiekł. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.

    Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Po dokładną instrukcję ze zdjęciami zapraszam na mojego bloga http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/11/rolada-serowa-nadziewana-pieczarkami-i.html

    Pozdrawiam Justyś

    OdpowiedzUsuń
  29. Druga moja propozycja to Rolada serowa faszerowana szynką i jajkami :
    SKŁADNIKI :

    400 g sera żółtego Gouda zapakowanego w grubej foli w kawałku
    2 serki topione po 100 g każdy
    100 g masła
    4 jajka
    1/2 pęczku drobnego szczypiorku
    300 g szynki konserwowej
    sól, pieprz

    W garnku zagotowujemy dużo wody, wyłączamy i czekamy 5 minut. Następnie wrzucamy zapakowany w folii ser żółty na około 30-40 minut, aż będzie cały miękki.

    W międzyczasie przygotowujemy farsz.
    Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
    Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę.
    Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę.
    Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
    Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt.
    Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines.
    Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny.

    Gotową roladę kroimy w około półtora centymetrowe plastry.

    Zdjęcie i instrukcja oczywiscie na blogu http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/rolada-serowa-faszerowana-szynka-i.html

    Justyś

    OdpowiedzUsuń
  30. A że Henio lubi mięsko to 3 rolada jest już z mięskiem mielonym :
    CIASTO SEROWE :

    300 g żółtego sera GOUDA
    200 g majonezu
    5 jajek

    Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Ser żółty ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy jajka, mieszamy chwilkę i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
    Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
    W miedzy czasie przygotowujemy farsz, a gdy ciasto się upiecze odstawiamy na chwilkę na bok, aby przestygło na tyle, żeby przy zdejmowaniu papieru nas nie poparzyło.


    FARSZ :

    500 g mięsa mielonego
    1/4 czerwonej lub żółtej papryki ( u mnie odrobinka czerwonej, reszta żółta)
    1/4 zielonej papryki
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz

    Do mięsa mielonego wbić jajka dodać bułkę tartą i drobno pokrojone papryki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Ciepłe ciasto odrywamy od papieru (ja delikatnie pomagałam sobie odcinając nożykiem, nie ma co się przejmować, że się równo nie zdejmie). Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy mięso mielone zostawiając z obu stron około dwu centymetrowe marginesy tak jak na zdjęciu
    i zwijamy w miarę ściśle roladę (ja pomagałam sobie papierem do pieczenia).
    Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aby mięso się przepiekło. Wyjmuje i odstawiamy do przestudzenia.
    Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Oczywiscie zdjęcie wraz z instrukcja na http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/rolada-serowa-nadziewana-miesem-mielonym.html

    Justyś

    OdpowiedzUsuń
  31. A jakby Henio wolał coś lżejszego to może zachęciłyby go kanapeczki Biedroneczki z serkiem i łososiem :
    SKŁADNIKI :

    bagietka
    serem puszysty (smak wg uznania, u mnie był czosnkowy)
    łosoś wędzony w plastrach
    natka pietruszki
    pomidorki koktajlowe
    czarne oliwki wydrylowane

    Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy grubo serkiem, a na serek układamy plasterki łososia wielkości kromki. Na łososia kładziemy listki natki pietruszki na których usiądą biedroneczki.
    Do przygotowania biedronek pomidorki koktajlowe przecinamy na połowę i z każdej połówki odcinamy malutką część, którą zastąpią oliwki. Tak przygotowane połówki pomidorków przekrajamy na pół do połowy (nie przecinamy całego). Układamy na kanapeczkach delikatnie rozchylając przecięcie, aby powstały skrzydełka. Oliwki przekrajamy na pół wzdłuż i następnie po długości odkrajamy z każdej połówki 1/3 oliwki. Większe części układamy przy pomidorkach jako główki, z mniejszych kroimy malutkie kawałeczki i układamy na pomidorkach jako kropki. Za pomocą wykałaczki na oliwkach robimy serkiem oczka.

    http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/kanapeczki-biedroneczki.html

    Justyś

    OdpowiedzUsuń
  32. Albo jeszcze lżejsze kalie z serka ze szparagami :
    SKŁADNIKI :

    opakowanie mascarpone w okrągłych plastrach (u mnie z Lidla)
    serek puszysty (u mnie łososiowy)
    szparagi zielone (tyle ile plastrów sera)

    Szparagi obcinamy około 5 cm od dołu. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy szparagi. Na średnim ogniu gotujemy 10 minut. Odkładamy na druszlak, aby obciekły z wody i ostygły.
    Na plasterek sera mascarpone nakładamy łyżeczkę serka puszystego i rozsmarowujemy zostawiając z jednej strony wolny biały margines. Na środku układamy szparaga tak, aby górna część była pręcikiem, a dolna łodyżką i delikatnie składamy z dwóch stron zlepiając oba boki.
    W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi składnikami.
    Kalie układamy np. tak jak ja na sałacie lub wg własnej fantazji na innym podkładzie.
    Schłodzić przez około godzinę, aby sery dobrze się połączyły.

    Zdjęcie poglądowe oczywiście na blogu http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/kalie-mascarponowe-nadziewane-ze.html

    Justyś

    OdpowiedzUsuń
  33. Gdyby Kaliami się nie najadł to Krysia może go poczęstować Tulipankami z pomidorków:
    SKŁADNIKI :

    pomidorki truskawkowe
    szczypiorek gruby
    czerwona papryka lub czarne oliwki

    Pomidorki dokładnie myjemy i osuszamy. Nożem z ostrym czubkiem wykrawamy na 1/3 wysokości od góry ząbki. Delikatnie wyjmujemy miąższ. Za pomocą malutkiej łyżeczki do każdego pomidorka nakładamy farsz. Jeśli używamy gotowego serka, bez dodatków, to możemy spokojnie nadziewać pomidorki za pomocą szprycy. W środek każdego pomidorka, tzn w farsz wkładamy cienki kawałeczek papryki lub oliwki, aby wyglądało jak pręcik tulipana. Na talerzu do dekoracji możemy poukładać pokrojone np. tak jak u mnie rzodkiewki lub ogórki. Ze szczypiorku tworzymy łodyżki i układamy na nich przygotowane już pomidorki.

    PASTA JAJECZNA :

    1 łyżka twarogu
    miąższ wydrążony z pomidorków i pozostała obcięta ich część
    2 jajka
    sól, pieprz
    1 płaska łyżeczka śmietany 18 %

    Jajka gotujemy na twardo, drobniutko siekamy, dodajemy twaróg, śmietanę i rozdrobnione kawałki pomidorków. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

    Zdjęcie na blogu http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/05/tulipany-pomidorkowe-z-nadzieniem.html

    Justyś

    OdpowiedzUsuń
  34. A gdyby jednak wolał Henio słodszą przekąskę to idealna byłaby rolada szpinakowa z żurawiną :
    CIASTO SZPINAKOWE:

    450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego Hortex
    5 jajek
    łyżeczka masła

    Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy zamrożony szpinak. Od czasu do czasu mieszając podgrzewamy na średnim ogniu szpinak, aż się rozmrozi i wyparuje cały płyn z patelni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem, a następnie dodajemy do zimnego szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy szpinakowo-żółtkowej. Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy do połączenia się piany ze szpinakiem, tak by puszystość białek była jak najlepiej zachowana.
    Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego przygotowaną masę.
    Pieczemy w piekarniku gazowym nagrzanym do 155 stopni przez około 25 minut lub w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 140 stopni przez około 20 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.


    MASA:

    2 serki śmietankowe Almette
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    żurawina (u mnie firmy Provitus)

    Serki wyjmujemy do miseczki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do serków. Wszystko razem mieszamy.

    Z zimnego ciasta szpinakowego zdejmujemy papier do pieczenia.
    Na stronie na której był papier rozprowadzamy przygotowany serek.
    Z jednej strony odmierzamy margines około 2 cm, za tym marginesem nakładamy pasek około 3 cm szerokości żurawinę na całej długości ciasta.
    Następnie zaczynając od zostawionego marginesu zwijamy roladę, po zwinięciu żurawina będzie stanowiła środek rolady. Ja moją przekroiłam na 3 części dla łatwiejszego przechowania.
    Roladę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się schłodziła. Ja zostawiłam na całą noc.

    Zdjęcia i instrukcja wykonania oczywiscie na http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/01/rolada-szpinakowa-z-zurawina.html

    Henio smacznego !!!!

    Justyś

    OdpowiedzUsuń
  35. A mój sprawdzony sposób na oczarowanie gości to wytrawne pralinki. A jak ja nimi czaruję to Krysia na bank powali nimi Henia na kolana ;)

    Składniki na farsz:

    2 jajka ugotowane na twardo
    1/2 szt. małej papryki
    1/2 szkl. sera żółtego (startego na tarce o małych oczkach)
    4 plastry szynki
    2 łyżeczki majonezu
    1/3 szkl. słonych orzeszków
    Sól i pieprz do smaku

    Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz paprykę. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do naszej pasty. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Orzeszki słone rozgniatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego.

    Dodatkowo, aby było ciekawiej, papilotki, które przygotujemy będą jadalne, a co niech Heniutek będzie dopieszczony ;)

    Potrzebujemy:
    - 18 szt. okrągłych wafelków deserowych
    - 2 łyżki masła

    Wafelki kładziemy pomiędzy dwiema wilgotnymi ściereczkami. Czekamy, aż staną się miękkie i podatne na formowanie. Układamy je w małych foremkach i delikatnie smarujemy roztopionym masłem. Wkładamy na około 8-9 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Po wyjęciu studzimy w foremkach. Gdy będą wystudzone wyjmujemy z foremek i napełniamy przygotowanymi pralinkami :)

    Smacznego i pozdrawiam cieplutko!

    Deli czyli Gosia Adamska
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  36. Jak impreza to tylko z czymś co jest małe (przekąski "na jeden kęs" są idealne), pyszne i niebanalne. Dlatego proponuję mini placuszki ziemniaczane muśnięte łososiem :)

    Składniki:
    5-6 ziemniaków
    sól, pieprz
    odrobina mąki
    cebula
    1 jajko
    tacka łososia wędzonego (ok 100-200 g)
    śmietana 18%
    świeży koperek
    olej

    Najpierw ścieramy ziemniaki i cebulę. Dodajemy do tego sól, pieprz, jajko i mąkę- czyli najzwyczajniej w świecie robimy placki ziemniaczane. Z tą różnicą, że zmieniamy wielkość smażonych placków ze standardowej do takiej o średnicy około 3-4 cm.
    Po usmażeniu placuszków, odsączamy z nich tłuszcz na ręczniku papierowym i pozwalamy im wystygnąć. Następnie na każdy z nich kładziemy łyżeczkę śmietany, na to kawałek łososia i odrobinę świeżego koperku.
    Szybko, w miarę tanio, efektownie i pysznie! <3 Należy jednak pamiętać o tym, że najlepiej smakują schłodzone :)
    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  37. Dla mnie Henio to typowy polski mężczyzna, więc ja bym mu poleciła PIJANE ŚLIWKI. Prawie same się robią, więc Krysia nie będzie musiała stać godzinami "przy garach" ;)

    Potrzebne są : twarde suszone śliwki, rum i plastry wędzonego surowego boczku (tyle plastrów ile śliwek).

    Śliwki moczymy w rumie (można wymieszać z wodą - będą delikatniejsze), odsączamy i owijamy każdą śliwkę w plaster boczku (można spiąć wykałaczką), układamy w brytfance i pieczemy, aż boczek lekko zbrązowieje. Gotowe!

    pozdrawiem
    Kasia
    ([email protected])

    OdpowiedzUsuń
  38. Na najlepszą imprezkę karnawałową, Krysia powinna przygotować dla Henia przepyszną, bardzo oryginalną przekąskę na jeden chaps. Mowa o małych, okrągłych jak Henio kuleczkach sera paneer, smażonych w cieście czyli tzw. PANEER PAKORA, które można maczać w ulubionym sosie. Chyba wszyscy lubią smażone przekąski i maczanie ich w pysznym, gęstym sosiku...

    Do przyrządzenia tej przekąski, Krysi na pewno przyda się patelnia Fissler. Aby zadowolić podniebienie i bębenek Henia i zaskoczyć go zupełnie nowym smakiem rodem z Indii, Krysia musi zastosować się do poniższego przepisu:

    2 l świeżego mleka ( nie UHT!), wlać do dużego garnka. Na małym ogniu doprowadzić mleko do wrzenia, cały czas mieszając, uważać by mleko się nie przypaliło. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia, powoli wlać 5 łyżek świeżego soku z cytryny, cały czas mieszając. Mieszać do czasu aż całe mleko zamieni się w grudkowaty ser. Przelać całość na sito z bardzo drobnymi oczkami, zostawić do całkowitego odsączenia na co najmniej 1 - 1,5 h ( można od góry przykryć ściereczką i lekko docisnąć). Kiedy ser ostygnie, pokroić go w małą kostkę (2x2 cm), a następnie przygotować ciasto. W misce dokładnie wymieszać na gładką masę: 190 g mąki z ciecierzycy (lub kukurydzianej), 200 ml zimnej wody, łyżeczkę soli,1/4 łyżeczki chilli w proszku, 1/4 łyżeczki garam masala, 1/4 łyżeczki sody. Kostki sera wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać by ciasto pokryło całkowicie ser. Wrzucać małymi partiami na dobrze rozgrzany, głęboki olej i smażyć chwilę do zrumienienia - uważać by się nie przypaliło! Podawać z ulubionymi sosami np pomidorowym lub jogurtowym - czosnkowym/miętowym/z kolendrą itd. Po usmażeniu ciasto na serze pięknie puchnie i tworzą się rumiane kuleczki, które wyglądają jak buzia Henia :)


    [email protected]
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  39. Pyszna, szybka, a do tego pięknie wyglądająca przekąska, która zaskoczy nie jednego gościa, a na pewno Henia ;)
    są to ruloniki z cukinii z kozim serkiem, szynką parmeńską, chili i rukolą
    Potrzebne są 2 średniej wielkości cukinie, ok. 120 g twarożku najlepiej z koziego mleka, 6 plastrów szynki parmeńskiej, 2 papryczki chili, ok. połowa opakowania rukoli, pęczek mięty i szczypiorku, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, pieprz mielony.
    Przyrządzenie: umyte cukinie pokroić wzdłuż w 12 cienkich plastrów, chili przekroić i oczyścić z nasion następnie pokroić w paseczki. 12 sztuk szczypiorku włożyć na kilka sekund do wrzącej osolonej wody, a następnie włożyć do lodowatej wody. Pozostałą cześć szczypiorku siekamy. Szynkę tak kroimy aby wyszło 12 pasków. Plastry cukinii smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek zmieszaną z cytryną, doprawić solą i pieprzem, następnie posmarować kozim serkiem i położyć plastry szynki. Z jednej strony plastra cukinii umieścić kilka listków mięty, rukoli i chilii, następnie zwinąć w rulonik i związać szczypiorkiem. Ustawić na talerzu, posypać szczypiorkiem i pokropić oliwą. Nieziemskie!

    pozdrawiam,
    Marta
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  40. Gdy patrzę na Henia
    Myślę o kiełbasie
    W cieście francuskim
    z rukoli szałasie

    wygląda mi na tego
    co polskie rzeczy lubi
    pokażmy mu więc to
    czym każdy kraj się chlubi

    czeka dziś Henia
    wycieczka kulinarna
    Hiszpania, Włochy, Francja..
    A może i Australia?

    Zacznijmy od chorizo
    Hiszpańskiego daru
    Podsmażmy na patelni
    Z pieczarkami z polskiego jaru

    Dodajmy też cebulkę
    Co niby w Polsce rośnie
    Wiedza to tajemna
    Że matką jej jest Azja
    Bratem zaś czosneczek
    Czujesz zapaszeczek?

    Brakuje tutaj rzeczy
    Co złączy te składniki
    Dajmy więc pachnące
    Tajemnicze psianki!

    Nie wiecie o czym mowa?
    Spójrzcie do słownika!
    Mówimy o warzywie
    Pomidor – z tego wynika!

    Teraz powitajmy...
    Co tu dużo mówić?
    Toż to istne czary!
    Włoska bazylia niech idzie w nasze gary!

    W piekarniku dwieście stopni?
    To upał niesłychany!
    Lecz dla Henia kiełbasy
    To prawie tak jak wczasy!

    We Francji byliście?
    Nie? To wielka szkoda
    Tak czy inaczej
    Czeka was nagroda!

    Pamiętasz kwadraty?
    Gdzieś na matmie były...
    Wydobądź z pamięci
    Geometryczne tryby

    Mając już kwadraty
    Z ciasta francuskiego
    Wyłóż na nie farszu
    Nie bądź mocno szczodry, nie używaj fałszu!

    A może byś tak dodał
    Włoskiej mozarelli?
    Pięknie się roztopi
    I trafi do serca kolegi

    Ale! To nie wszystko
    Złapcie cztery brzegi
    O, to trudna sztuka!
    Żona u Henia już pomocy szuka!

    Posmarujcie jajkiem
    Koniecznie rozbełtanym
    By każdy taki kąsek
    Złocił się jak łany

    Piekarnik welcome to!
    Każdy to już śpiewa
    Nie mogąc się doczekać
    W ustach kawałka nieba

    Piętnaście minut starczy
    A może troszkę dłużej?
    Zależy czy się spieszy
    żonie, Henia lubej!

    Uwaga! To gorące
    Jak sierpniowe słońce
    Najlepiej ciut poczekaj
    Aż chłodne będą końce

    Rukola idealna
    Do ozdób wszelkich bywa
    Połóż na talerzu
    Henio już ręce zmywa!

    Światowo więc powitaj
    Kolejnego sylwestra
    A do końca życia
    Będzie grać orkiestra!







    Agata Hublewska
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  41. Krysiu chcesz zdobyć serce Henia na nowo? Zorganizuj karnawał dla jego podniebienia, rozgrzej go do gorącej karnawałowej zabawy zapiekankami z patelni. Zdradzę Ci sekret na szybkie, łatwe, a zarazem smaczne grzanki.
    składniki:
    bagietka
    masło
    ząbek czosnku
    1/2 kg pieczarek
    ser żółty

    Przygotowanie:

    Do miękkiego masła wycisnąć ząbek czosnku i dokładnie wymieszać, a następnie posmarować nim kromeczki bagietki. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na łyżce oliwy. Posolić i popieprzyć. Podsmażone pieczarki kładziemy na kanapki i posypujemy tartym żółtym serem. I wio do piekarnika na 3 zdrowaśki, a na serio do momentu, aż ser stopnieje.
    Gotowe!
    Pamiętaj Krysiu zjedz również przynajmniej jedną, żeby nie przeszkadzał Ci zapach czosnku, gdy Henio w podzięce za pyszną zabawę karnawałową będzie chciał dać buziaka:)

    Dominika
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  42. Sałatkowy raj9 stycznia 2014 22:02

    Henio trochę za dużo waży, także proponuję sałatkę, aby w karnawale mógł pląsać bez problemu ;-) :

    http://salatkowyraj.blogspot.com/2014/01/saatka-z-kurczakiem-avocado-ogorkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepis na lekkie (ale sycące ;) ) i szybkie przekąski w dwóch wariantach smakowych
    potrzebne:
    -gotowe opakowanie 'pustych' babeczek lub tartaletek (można też samemu zrobić; kruche ciasto: 2 szklanki mąki; pół kostki masła, jajko, pół płaskiej łyżeczki soli; zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny; rozwałkować i wyłożyć ciastem foremki; podziurkować widelcem; piec 12 - 15 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem)
    -serek śmietankowy 200 g na jedną masę (ja używam Piątnicy)

    1 wersja smakowa:
    50 g wędzonego na zimno łososia
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    łyżka soku z cytryny
    świeżo mielony pieprz

    2 wersja smakowa:
    łyżeczka zielonego pesto
    suszone pomidory w zalewie (3-4 sztuki)

    do dekoracji:
    2 kromki pumpernikla (pokruszone bądź starte)
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    świeża bazylia - kilka listków

    Przygotowanie:
    1)Łososia pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serkiem, startą skórką z cytryny i sokiem; Doprawić pieprzem.
    2) Pomidory odsączyć i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serkiem i pesto.

    Masą wypełnić gotowe babeczki (jeśli pieczone własnoręcznie, powinny być wcześniej wystudzone). Łososiowe posypać 'ziemią' z pumpernikla i odrobiną skórki cytrynowej; ziołowe udekorować pumperniklem i listkami bazylii.
    Smacznego!

    Pozdrawiam,
    Maria
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  44. Ja proponuję śliwki z serkiem i szynką... Szybkie i nieskomplikowane, słony, słodki i kwaśny mieszają się na języku wprawiając w zaskoczenie i budząc chęć na kolejny kęs, celem potwierdzenia tego, co poczuliśmy za pierwszym razem...

    6 śliwek węgierek
    6 łyżeczek ricotty
    6 plasterków szynki parmeńskiej
    szczypta soli
    szczypta cukru

    Wybieramy śliwki, z których łatwo usunąć pestki, mile widziane są te większe... Z jednej strony odcinamy końcówkę, aby śliwka dała sie postawić, a z drugiej nacinamy na krzyż, ale nie do końca. Tyle, zeby śliwkę można było rozchylić. Usuwamy pestkę. Ser doprawiamy solą i pieprzem. W każdą śliwkę wkładamy łyżeczkę serka. Szynkę zwijamy fantazyjnie i wkładamy w śliwkę, schładzamy i podajemy.

    OdpowiedzUsuń
  45. A może Heńkowi takie tartaletki posmakują...

    Serowe tartaletki z mozzarellą i pomidorem
    CIASTO:
    - mąka pszenna: 100 gramów
    - ser cheddar: 30 gramów
    - masło: 50 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda: 1 łyżka
    DODATKOWO:
    - pomidor: 1 sztuka
    - mozzarella: 125 gramów
    - ulubione zioła: 1 łyżka

    Wszystki składniki ciasta umieszczamy w robocie kuchennym i uruchamiamy program, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kulę, wyjmujemy z misy, zawijamy w folię i schładzamy okołó godziny w lodówce (lub krócej w zamrażalniku). Ciasto mozna też zagnieść tradycyjnym sposobem- makę rozcieramy palcami z zimnym masłem, jak masa zacznie przypominać mokry piasek, dodajemy żółtko i wodę i bardzo szybko zagniatamy. Im dłużej zagniatamy tym ciasto będzie twardsze po upieczeniu, a my chcemy, aby ono było kruche, ale nie twarde. Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim 4 foremki do tartaletek o średnicy 10 cm, wkładamy do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Wyjmujemy foremki z lodówki, nakłuwamy spody widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i studzimy. Pomidora myjemy, kroimy w plastry. Potrzebne nam będą 4 zgrabne plasterki o grubości około 0,5 cm, wielkości spodu od tartaletek. Mozzarellę również kroimy w plastry. Na wystudzonych spodach układamy plastry pomidora, przykrywamy je plastrami mozzarelli i posypujemy ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Ser ma się rozpuścić.

    OdpowiedzUsuń
  46. A może roladki z serkiem, łososiem i avocado...
    tortille pomidorowe: 4 sztuki
    - kremowy twarożek: 300 gramów
    - wędzony łosoś: 200 gramów
    - avocado: 1 sztuka
    - mieszanka sałat: 50 gramów
    - pomidorki koktailowe: 16 sztuk

    Każdy placek tortilli smarujemy cienko serkiem, na którym układamy część wędzonego łososia i kawałki avocado. Zwijamy ciasno w rulon i kroimy na kawałki. Podajemy z mieszanką sałat i pomidorkami koktailowymi.

    OdpowiedzUsuń
  47. A może coś z mięskiem...
    Francuskie ślimaczki
    ciasto francuskie: 275 gramów
    - mięso z kurczaka (upieczone lub ugotowane): 200 gramów
    - ugotowana marchew: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - suszone pomidory z oliwy: 5 sztuk
    - pietruszka (natka, drobno posiekana): 2 łyżki
    - jajo: 1 sztuka
    - czarny sezam: 1 łyżka

    Mięso z kurczaka mielimy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Ja miałam mięso gotowane, z rosołu, które zmieliłam razem z ugotowaną marchewką i pietruszka, dzięki czemu nadzienie było nieco słodkawe - miało zdecydowanie delikatny smak.
    2.Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oleju aż osiągnie złoty kolor, dodajemy do mięsa z kurczaka. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy 1-2 łyżki bulionu. Może być z kostki, dokładnie mieszamy i raz jeszcze doprawiamy do smaku. Pomidory suszone kroimy w kostkę.
    3.Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż na dwie części. Każdą połówkę smarujemy cienko masą z kurczaka. Jedną część posypujemy posiekanymi suszonymi pomidorami, a drugą posiekaną pietruszką. Każdą część zwijamy osobno, na dłuższym boku. Kroimy na 2,5 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Jeśli ktoś nie ma czarnego sezamu, może użyć zwykłego, lub w ogóle z niego zrezygnowć.
    4.Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C. Jeśli wcześniej przygotujemy nadzienie z kurczaka, samo przygotowanie dania zajmie nam 10 minut, plus dodatkowy czas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  48. i coś lekkiego i eleganckiego... do kieliszka dobrego białego wina...

    Truskawki z gorgonzolą i orzechami
    truskawki (średniej wielkości): 10 sztuk
    - gorgonzola łagodna: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów

    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy. Z sera plaśniowego formujemy małe placuszki i otulamy nimi truskawki. Obtaczamy je w posiekanych orzechach włoskich i nadziewamy na patyczki. Schładzamy.

    OdpowiedzUsuń
  49. Cudowna przekąska, która na pewno zasmakuje Heniowi, a swoim wyglądem wyśmienicie wkomponuje się w imprezę karnawałową. Krysia się przy tym nie narobi, a sprawi ucztę dla podniebień gości.
    Składniki:
    -ok. 300g dobrej jakości filetu z łososia
    -1 awokado ( obrane ze skórki i z wyciągniętą pestka)
    - 6 cebulek dumek
    -1 limonka ( sok z niej)
    -50 ml sosu sojowego,
    -1 łyżka pasty wasabi
    -rzeżucha
    -1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki
    -50 ml oliwy z oliwek
    - sól gruboziarnista
    Łososia siekamy w bardzo drobną kosteczkę, awokado także, które należy skropić sokiem z połowy limonki ( dzięki temu zachowa ładny kolor). Cebulki kroimy w cieniutkie krążki, sos sojowy mieszamy z wasabi ( tak aby nie było gródek). Oliwę mieszamy z resztą soku z limonki i solą, następnie smarujemy tym plastry cukinii. Potrzebny będzie krążek deserowy ( jak się nie ma można użyć np. plastikowy kubek- odcięta góra). Krążek kładziemy na talerzu, wkładamy do niego łososia, przyciskamy delikatnie, dodajemy awokado, krążki z cebuli , rzeżuchę. Obok ładnie położyć cukinię.Dla ozdoby można pokropić talerz oliwą. Pychota, Henio będzie zachwycony ;))

    ( [email protected])
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  50. Iwona Hanicka10 stycznia 2014 10:19

    Dla Henia, aby impreza karnawałowa była idealna, proponuję, żeby Krysia przyrządziła mini lasagne, które wywołają eksplozję smaków dorównującą najpiękniejszym fajerwerkom.

    Składniki:
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 kartonik pomidorów krojonych
    2 ząbki czosnku
    po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku
    pół łyżeczki rozmarynu
    kilka listków świeżej bazylii
    płaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    6 płatów makaronu do lasagne
    1 kulka mozzarelli
    creme fraiche lub kwaśna śmietana
    szczypiorek

    Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory z kartonika, zioła suszone i posiekaną bazylię, sól i cukier. Pozwalamy gotować się sosowi na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W tym czasie gotujemy w czajniku wodę, przelewamy do garnka, solimy, dodajemy kapkę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy w niej płaty makaronu lasagne. Każdy przez 5-7 minut. Najlepiej obgotowywać dwa jednocześnie mieszając aby się nie posklejały. Ale jak każdy, Krysia może stworzyć własną technikę obgotowywania :) Po wyjęciu płaty przekrawamy na dwie części (wyjdą mniej więcej kwadratowe). Ręcznik kuchenny moczymy w oleju i przecieramy nim wgłębienia w formie na muffinki. Układamy każdy kawałek płata na dwunastu wgłębieniach (będą dość sztywne). Na środku każdego robimy kleks z creme fraiche lub śmietany (świetnie zastąpi beszamel). Nakładamy łyżką sos pomidorowy tak, aby pod jego ciężarem makaron zapadł się do środka i utworzył gniazdko. Rozkładamy tak cały sos do jego wyczerpania lub go czasu gdy zabraknie na niego miejsca. Mozzarellę kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu muffinek. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15 minut.

    Smacznego Heniu:)

    Pozdrawiam

    Iwona
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  51. Iwona Hanicka10 stycznia 2014 10:20

    Dla Henia, aby impreza karnawałowa była idealna, proponuję, żeby Krysia przyrządziła mini lasagne, które wywołają eksplozję smaków dorównującą najpiękniejszym fajerwerkom.

    Składniki:
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 kartonik pomidorów krojonych
    2 ząbki czosnku
    po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku
    pół łyżeczki rozmarynu
    kilka listków świeżej bazylii
    płaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    6 płatów makaronu do lasagne
    1 kulka mozzarelli
    creme fraiche lub kwaśna śmietana
    szczypiorek

    Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory z kartonika, zioła suszone i posiekaną bazylię, sól i cukier. Pozwalamy gotować się sosowi na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W tym czasie gotujemy w czajniku wodę, przelewamy do garnka, solimy, dodajemy kapkę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Obgotowujemy w niej płaty makaronu lasagne. Każdy przez 5-7 minut. Najlepiej obgotowywać dwa jednocześnie mieszając aby się nie posklejały. Ale jak każdy, Krysia może stworzyć własną technikę obgotowywania :) Po wyjęciu płaty przekrawamy na dwie części (wyjdą mniej więcej kwadratowe). Ręcznik kuchenny moczymy w oleju i przecieramy nim wgłębienia w formie na muffinki. Układamy każdy kawałek płata na dwunastu wgłębieniach (będą dość sztywne). Na środku każdego robimy kleks z creme fraiche lub śmietany (świetnie zastąpi beszamel). Nakładamy łyżką sos pomidorowy tak, aby pod jego ciężarem makaron zapadł się do środka i utworzył gniazdko. Rozkładamy tak cały sos do jego wyczerpania lub go czasu gdy zabraknie na niego miejsca. Mozzarellę kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu muffinek. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 15 minut.

    Smacznego Heniu:)

    Pozdrawiam,
    Iwona
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  52. Dzień dobry! :)

    Myślę, że idealną przekąską, którą Krysia powinna przygotować dla Henia na idealną imprezę karnawałową, byłyby robiące aktualnie furorę wśród moich znajomych, serwowane przeze mnie ostatnimi czasy "faszerowane kajzery" :) Są szybkie i proste, dlatego myślę, że w sam raz na przekąskę :)

    Tak więc do przede wszystkim potrzebne nam będą bułki kajzerki i tak naprawdę to co możemy znaleźć w lodówce - ale to za chwilkę :)
    Na początku ucinamy lekko "kapelusiki" bułek i wydrążamy miąższ. Podsmażamy go z cebulką i pokrojonymi pieczarkami na masełku, doprawiając przy tym pieprzem i solą. Następnie robię masło czosnkowe - po prostu miękkie masło mieszam z czosnkiem i solą..... i zaczynam nadziewanie:
    bułkę smaruję wewnątrz masełkiem czosnkowym, wkładam trochę miąższu z cebulką i pieczarkami rozprowadzając go wewnątrz, trochę startego sera żółtego, kawałeczki szynki, kabanosa, oliwki, papryczki pepperoni - pod koniec wkładam plaster pomidora, tak aby się jeszcze zmieścił wewnątrz bułki a na sam koniec posypuję obficie serem, ziołami prowansalskimi, bazylią i drobno pokrojonym szczypiorkiem :)
    Tak przygotowane kajzerki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i czekamy aż się ser rozpuści a bułeczki staną się chrupkie.
    Ciężko jest wyważyć dokładne proporcje, lecz jednak myślę, że nie trudno jest ocenić ile bułek potrzeba na tyle "materiałów" ile mamy w lodówce, najważniejsze żeby było włożyć do bułek to co lubimy np. paprykę, boczek, jajko, szpinak, ser feta :)

    Mam nadzieję, że spodoba się Pani mój przepis w załączniku dołączam zdjęcie mojego autorstwa - jeszcze przed włożeniem do piekarnika bo po wyjęciu wszystko znika z prędkością światła :)

    Pozdrawiam serdecznie, Magda ([email protected])

    Ps. przepis ze zdjęciem wysłałam również na maila :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Dla Henia na przekąskę karnawałową będą idealne POMARAŃCZE W CZEKOLADZIE
    Potrzebujemy 4 słodkie pomarańcze,cukier 3 szklanki,woda 2 szklanki i 150 gr czekolady(może być 100 gr gorzkiej i 50 gr mlecznej).Pomarańcze kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.Do garnka wsypujemy cukier,wlewamy wodę i mieszamy az zacznie wrzeć.Do zrobionego w ten sposób syropu wkładamy plastry pomarańczy.Gotujemy je na średnim ogniu od czasu do czasu przewracając aż staną się przezroczyste i szkliste a skórka zmięknie.Syrop powinien nam zgęstnieć.gotujemy te pomarańcze tak ok.1 godziny.Po tym czasie wykładamy je na papier do pieczenia aby owoce ostygły i zesztywniały a po tym czasie obsuszamy je dodatkowo w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni przez godzinę.Rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżką masła w kąpieli wodnej az stanie się jednolitą kremową masą.Kandyzowane plastry pomarańczy nabijamy na widelec i zanurzamy do połowy w naszej rozpuszczonej czekoladzie.Odkładamy na papier do zastygnięcia.

    Smacznego Heniu ! :)
    pozdrawiam
    Klaudia
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  54. Magda Horabik10 stycznia 2014 19:05

    Krysia zrobi dla Henia niespodziankę.Będą to babeczki,lecz nie takie jakie znamy-słodkie.Nadzienie jest na słono,lekko orzeźwiające,z nutą kwaśności,ostrości i słodyczy.Zapewniam,że zaskoczy każdego imprezowicza,wiele razy sprawdzone przez autorkę.Dla zainteresowanych przepis podam :)
    Na ciasto ;
    500g mąki
    150g masła zimnego
    2 żółtka i 1 jajko
    4 łyżki wody
    łyżeczka soli,czosnek w proszku,majeranek
    łyżka musztardy sarepskiej

    Nadzienie:
    300g kapusty kiszonej
    1 cebula,3 ząbki czosnku,łyżka oleju
    100g kiełbasy lub chorizo
    6 dużych pieczarek
    30g żurawiny
    pieprz,sól,przyprawa włoska

    jajko,mak,sezam

    Na początku,by było szybko gotujemy kapustę do miękkości.Składniki na ciasto szybko zagniatamy i schładzamy przez 30 min w lodówce.Cebule szatkujemy,czosnek przeciskamy przez praskę,a pieczareczki obieramy i również kroimy w kosteczkę taką średnią.Rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę,pieczarki, czosnek.Kiełbasę kroimy w kostkę i po chwili dorzucamy na patelnię.Na średnim ogniu smażymy przez dwie minuty i odstawiamy.Ugotowaną kapustę mieszamy z zawartością patelni,żurawiną i przyprawami.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części,jedną wypełniamy foremki do babeczek i napełniamy kapustą,a drugą część bierzemy pod wałek i wałkujemy.Szklanką wycinamy okrągłe placuszki i nakładamy na wierzch naszej babeczki.Możemy jeszcze posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem.Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Smacznego :) !


    Pozdrawiam cieplutką i życzę wyboru dobrych zwycięzców :)

    Magda H. [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  55. Witaj!
    Skoro Krysia ma przygotować dla Henia przekąskę na idealną imprezę karnawałową, to powinno to być coś ekstra, coś co będzie nie tylko wspaniale smakować ale i pięknie wyglądać - dlatego podaję moje propozycje:

    Pieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
    - 1/2 szklanki polenty
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody
    - szczypta soli
    - olej lub oliwa do smażenia

    Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonych pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.

    Moja druga propozycja to pyszne słodko - słone śledzie z duszoną w miodzie cebulą, rodzynkami i octem balsamicznym.
    Potrzebujemy:
    - 1 opakowanie śledzi w oleju
    - 1/2 opakowania rodzynek
    - 1 czerwona cebula
    - 1 łyżka miodu
    - 1-2 łyżki octu balsamicznego

    Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chlebem pumpernikiel.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  56. Witaj!
    Skoro Krysia ma przygotować dla Henia przekąskę na idealną imprezę karnawałową, to powinno to być coś ekstra, coś co będzie nie tylko wspaniale smakować ale i pięknie wyglądać - dlatego podaję moje propozycje:

    Pieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
    - 1/2 szklanki polenty
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody
    - szczypta soli
    - olej lub oliwa do smażenia

    Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonych pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.

    Moja druga propozycja to pyszne słodko - słone śledzie z duszoną w miodzie cebulą, rodzynkami i octem balsamicznym.
    Potrzebujemy:
    - 1 opakowanie śledzi w oleju
    - 1/2 opakowania rodzynek
    - 1 czerwona cebula
    - 1 łyżka miodu
    - 1-2 łyżki octu balsamicznego

    Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chlebem pumpernikiel.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    [email protected]

    OdpowiedzUsuń
  57. Dzień dobry, czy jest gdzieś regulamin dostępny, by sprawdzić, kiedy spodziewać sie wyników?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  58. sprzedam-serwis.pl21 stycznia 2014 10:31

    Fajny konkurs :) tyle przepisów w jednym miejscu dobra opcja nawet dla tych co nie biorą udziału w konkursie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers