niedziela, 30 czerwca 2013

Filmowe miejsca #1 : Kawiarnia filmowa "W starym kadrze", Gdańsk

W mojej głowie zrodził się pomysł, aby stworzyć mapę filmowych miejsc w Polsce. Plan jest taki, aby zebrać listę wszystkich kawiarni, barów, restauracji, oraz pubów, które w jakikolwiek sposób nawiązują do filmów i kina. Oprócz tego, że wraz z Waszą pomocą stworzę taką listę, to chciałabym też w przyszłości odwiedzić każde z tych miejsc. Jeśli jednak gdzieś nie uda mi się dotrzeć, lub Wy chcielibyście po prostu pochwalić się, że w Waszym mieście jest takie miejsce to piszcie do mnie na:


Cykl Filmowe miejsca rozpoczynam w moim pięknym mieście, czyli Gdańsku, a pierwszym miejscem, które odwiedziłam jest:

Kawiarnia filmowa „W Starym Kadrze”

Jest to miejsce pod każdym względem zaczarowane. Niewielkie, choć bardzo urocze. Stworzone z miłości do kawy, oraz kina. Nie jest to zwykła kawiarnia do której wejdziesz, wypijesz kawę i zapomnisz jak się nazywała i co tam robiłeś. W Starym Kadrze nie tylko napijesz się pysznej kawy, czy herbaty. To co przyciąga do tego miejsca to małe kino. W tym miejscu możesz obejrzeć film, codziennie inny. Największą gratką są stare filmy np. „Słomiany wdowiec”, czy „Pół żartem, pół serio” – przecież tych filmów nie zobaczysz na co dzień w normalnym kinie.



Za to jeśli masz ochotę na  nowszy film, to również takie seanse przygotowuje ta kawiarnia. Mam wrażenie, że repertuar jest naprawdę starannie dobierany. Ostatnio z nowszych filmów można było obejrzeć np. „Django”, albo „Skyfall”.



Wystrój kawiarni wprowadza w błogi stan, a najlepszym na to określeniem jest po prostu „czuję się jak w domu”. Siedząc na wygodnym fotelu, w towarzystwie książek, starych mebli i wśród zapachu świeżo zaparzonej kawy można odpocząć w samotności, lub spędzić miło czas z przyjacielem.




Menu kawiarni jest bardzo ciekawe , każda pozycja opatrzona jest tytułem filmu i tak na wstępie możemy doładować się podwójnym espresso, czyli „Kilerów 2-óch”, w gorący dzień możemy wypić „Epokę lodowcową”, czyli mrożoną kawę, a rozgrzać możemy się herbatą słonecznikową „Pod słońcem Toskanii” (więcej w MENU)
Na deser kawiarnia proponuje tradycyjne ciasta takie jak pascha, ciasto miodowe, ciasto czekoladowe, kasztanowe.

Wieczorem warto zajrzeć tam na filmowego drinka. Napić możemy się słynnego White Russian z „Big Lebowskiego”, czy Cosmopolitan z „Seksu w wielkim mieście”.

Podczas ostatniej wizyty w tej kawiarni razem z koleżanką Martyną (Bread Pitt Blog) wypróbowałyśmy letniej nowości z menu, czyli kawy China Town z dodatkiem naparu z liści zielonej herbaty, oraz Pretty Woman, czyli latte macchiato z syropem truskawkowym.




Kawiarnia „W Starym Kadrze” jest dla mnie miejscem wyjątkowym, bo była to pierwsza taka kawiarnia związana ściśle z moimi pasjami. Mogę tam usiąść, wypić dobrą kawę, zjeść kawałek ciasta i obejrzeć film – czyli po prostu to co kocham J

Jeśli kiedykolwiek będziecie w Gdańsku, to zajrzyjcie tam koniecznie!




Kawiarnia filmowa „W Starym Kadrze”

ul. Grobla I ¾
80-834 Gdańsk
Godziny otwarcia:
poniedziałek-niedziela
12:00 – 22:00



STRONA WWW

KAWIARNIAFILMOWA „W STARYM KADRZE” NA FACEBOOKU


Już za tydzień w niedzielę kolejna relacja z filmowego miejsca – stay tuned! J

czwartek, 27 czerwca 2013

10 filmowych scen z lodami

Rozpoczęte lato to najlepszy czas na przedstawienie rankingu filmowych scen z lodami. Kto nie pamiętałby momentu, w którym Kevin (tak, ten sam w domu) zajada cały talerz lodów, albo sceny w której Forest Gump częstuje lodami porucznika.


 1. Pamiętnik / The Notebook (2004)


2. Kevin sam w domu / Home Alone (1990)


3. Forest Gump (1994)


4. Spadkobiercy / The Descendants (2011)


5. Sprawa Kramerów / Kramer vs Kramer (1979)
6.

6. Sznur / Rope (1948)


7. Wrota do piekieł / Drag me to hell (2009)



8. Jedz, módl się i kochaj / Eat, pray, love (2010)


9. Mona Lisa (1986)


10. Mała Miss / Little Miss Sunshine (2006)






Tost. Historia chłopięcego głodu - Beza cytrynowa (lemon meringue pie)

W końcu wzięłam się w garść i podjęłam kolejną próbę przygotowania tego ciasta. Powiem szczerze, że obawiałam się bezy. Ze strachem podeszłam do niej za pierwszym razem i chyba dlatego skończyło się to klęską, o której dziś już nie chcę pamiętać… Jednak ja bardzo lubię wyzwania, dlatego też postanowiłam spróbować ponownie. Tym razem udało się i wyszło cudownie.



Cytrynowa beza, czyli ciasto bardziej znane też jako lemon meringue pie. Popularne dzięki filmowi Tost. Historia chłopięcego głodu, czyli opowieści o życiu Nigela Slatera. Film został nakręcony na podstawie książki, a sam autor powiedział o nim:

„jest to najbardziej intymny pamiętnik jaki kiedykolwiek napisano o jedzeniu”

Opowieść rozpoczyna się w latach wczesnej młodości Nigela. Jest on 9-cio letnim chłopcem, który uwielbia gotować, a jedzenie wyraźnie jest bardzo ważnym elementem jego życia. Na nieszczęście mama Nigela nie za bardzo odnajduje się w kuchni, wszelkie jej wypieki kończą się katastrofą, a jedyne co potrafi ugotować bez problemu to przetworzone, gotowe dania.




Niestety życie Nigela nagle zmienia bieg, gdy umiera jego mama. Jego jedynym opiekunem staje się ojciec, który dość oschle okazuje uczucia. Później pojawia tajemnicza Pani Potter. Ich relacje stają się wielką rywalizacją, o to kto upiecze lepszą bezę i o to kto zdobędzie więcej uwagi taty Nigela.
Pod koniec filmu miałam ochotę na więcej, chciałam głębiej poznać historię Nigela Slatera, ale równie mocno pragnęłam upiec idealną bezę z kremem cytrynowym.

nie wytrzymałam i ukroiłam jeszcze gorące ;-)

za to wystudzone kroi się idealnie ;-)



BEZA CYTRYNOWA (LEMON MERINGUE PIE)
na formę o średnicy 24 cm


SKŁADNIKI

Na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru

Na cytrynowy krem:
  • 4 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 50 g masła
  • 50 ml wody

Na bezę:
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny, lub octu


PRZYGOTOWANIE:
  1. Kruche ciasto:
  2. W misce umieść mąkę, następnie posiekane na kawałki masło, oraz cukier puder.
  3. Zagnieć wszystkie składniki tak, aby uzyskać gładkie ciasto.
  4. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
  5. Po tym czasie wysmaruj formę masłem, oraz wyklej jej spód i boki ciastem. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach, a następnie wyłóż papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp fasolę, lub groch. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
  6. Ściągnij papier z grochem lub fasolą. Odstaw ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotuj krem.

Krem cytrynowy:
  1. Cytryny wyparz we wrzątku, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. 
  2. W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, a krem nie będzie miał grudek. Możesz pomóc sobie trzepaczką, lub mikserem.
  3. Krem należy podgrzewać do momentu aż zgęstnieje, trwa to kilkanaście minut. Musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze 1 czubatą łyżkę mąki i gotując mieszaj do zgęstnienia.
  4. Gotowy krem wystudź, a następnie wylej na podpieczony kruchy spód.

Beza:
  1. Białka umieść w dużej suchej misce - powinny mieć temperaturę pokojową
  2. Miksuj na najniższych obrotach, BARDZO powoli dosypując cukier małymi partiami, np. po łyżeczce. Gdy piana będzie już ubita dodaj łyżeczkę soku z cytryny, lub octu, zmiksuj jeszcze raz.
  3. Bezę umieść na kremie. Możesz wycisnąć ją przez rękaw cukierniczy, lub po prostu rozłożyć łyżką.
  4. Ciasto piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 150 stopni, tak aby beza była zarumieniona i krucha z zewnątrz, a miękka w środku.
  5. Ciasto przed krojeniem należy dobrze ostudzić i schłodzić.



sobota, 22 czerwca 2013

Gotowe na wszystko : Lemoniada

Trzeci sezon „Gotowych na wszystko” to przed wszystkim wątek nowego małżeństwa Bree z Orsonem, oraz niespodziewany powrót jego zaginionej żony.  Jednym z kulinarnych elementów tego sezonu jest również otwarcie pizzerii Państwa Scavo. Podobno tajemnicą ich wspaniałego ciasta do pizzy jest dodatek mąki kukurydzianej – będę musiała wypróbować J



Tymczasem, gdy na dworze jest taki upał, że ledwie chce mi się włączyć kuchenkę, żeby ugotować wodę na kawę ratuję się zimnymi napojami. Oglądając jakiś czas temu jeden z odcinków Gotowych na wszystko moją uwagę przyciągnęła scena, w której była żona Orsona proponuje wściekłej Bree szklankę lemoniady.

“Bree! Come in. I just made some lemonade!”



Gdy byłam mała marzyłam o własnej budce z lemoniadą, takiej jak z amerykańskich filmów. Nigdy jednak do końca nie zastanawiałam się jak można przygotować taką lemoniadę, a woda z plastrami cytryny to zupełnie nie to samo.  Dlatego wczoraj postanowiłam przygotować lemoniadę, a z rozpędu zrobiłam ją aż w dwóch wariantach – jedna klasyczna, a druga z dodatkiem limonki i bazylii. Wyszły rewelacyjnie i pewnie gdybym teraz wystawiła przed swoim blokiem drewnianą budkę, w której sprzedawałabym właśnie taką lemoniadę to zbiłabym na niej fortunę J



Nie ukrywam, że w robieniu lemoniady bardzo użyteczny był dla mnie Thermomix. W mig pomógł mi zmiksować cytryny, oraz resztę składników i przygotowanie lemoniady w sumie odbyło się dosłownie w kilka minut. Dlatego dziś ponownie dwie wersje przygotowania – dla posiadaczy Thermomixa, oraz klasyczna J



LEMONIADA KLASYCZNA

SKŁADNIKI:
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru, lub miodu
  • 2 litry bardzo zimnej wody
  • 10 kostek lodu

PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
  1. Cytryny wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do naczynia miksującego, dodaj cukier, oraz 500 ml zimnej wody. Zmiksuj 10 s / obr. 10
  2. Do naczynia dolej pozostałą wodę, zmiksuj ponownie 5s / obr. 4. Włóż koszyczek i przytrzymując go przelej lemoniadę do dzbanka.
  3. Dodaj kostki lodu i rozkoszuj się smakiem zimnej lemoniady J

PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
  1. Cytryny wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Pokrój na kawałki i włóż do miski. Zasyp cukrem, dodaj 500 ml wody i zmiksuj blenderem.
  2. Powstały napój przelej przez gęste sito do pozostałej wody. Całość przelej do dzbanka. Dodaj kostki lodu i gotowe J



LEMONIADA LIMONKOWO-BAZYLIOWA

SKŁADNIKI:
  • 1 cytryna
  • 2 limonki
  • 10-15 listków świeżej bazylii
  • 100 g cukru, lub miodu
  • 2 litry bardzo zimnej wody
  • 10 kostek lodu

PRZYGOTOWANIE - THERMOMIX:
  1. Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do naczynia miksującego, dodaj cukier, listki bazylii oraz 500 ml zimnej wody. Zmiksuj 10 s / obr. 10
  2. Do naczynia dolej pozostałą wodę, zmiksuj ponownie 5s / obr. 4. Włóż koszyczek i przytrzymując go przelej lemoniadę do dzbanka.
  3. Dodaj kostki lodu i rozkoszuj się smakiem zimnej lemoniady J

PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
  1. Cytrynę i limonki wyparz wrzątkiem, wyszoruj i pokrój w ćwiartki. Pokrój na kawałki i włóż do miski. Zasyp cukrem, dodaj listki limonki, 500 ml wody i zmiksuj blenderem.
  2. Powstały napój przelej przez gęste sito do pozostałej wody. Całość przelej do dzbanka. Dodaj kostki lodu i gotowe J

piątek, 21 czerwca 2013

Volver : Margarita cytrynowa

Ogromne upały, które przyszły całkiem niespodziewanie sprawiły, że pomyślałam nad przygotowaniem czegoś orzeźwiającego. Jest to kolejny przepis z filmu Pedro Almodovara – „Volver”.




Poprzednie wpisy możecie przeczytać TUTU.






Raimunda, oprócz tego, że przygotowywała w swojej nowej restauracji pyszne dania, to serwowała także drinki, które pomagała przygotowywać jej sąsiadka. Jednym z drinków była margarita. Klasyczna, cytrynowa, pyszna J



MARGARITA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
  • 100 ml Tequili ( Olmeca Silver – takiej użyłam)
  • 50 ml Cointreau
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 500 g kostek lodu 

PRZYGOTOWANIE -  THERMOMIX:
  1. Cytryny umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki i wyciągnij pestki.
  2. Umieść w urządzeniu tequilę, likier Cointreau, pokrojone cytryny, oraz cukier. Zmiksuj  20 s / obr. 6
  3. Do misy dodaj lód w kostkach, zmiksuj całość 1 min. / obr. 9
  4. Gotowe drinki rozlej do szklanek. Najlepsze do margarity są specjalne kieliszki, ale jeśli nie masz takiego, może być to też kieliszek typu V, lub zwykła szklanka.
  5. Brzeg kieliszka możesz posmarować cytryną i zamoczyć w cukrze.


PRZYGOTOWANIE – WERSJA KLASYCZNA:
  1. Cytryny umyj, obierz ze skórki, pokrój w plasterki i wyciągnij pestki.
  2. W misce umieść tequilę, likier Cointreau, cytryny, oraz cukier. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
  3. Dodaj lód i zmiksuj ponownie blenderem aż lód będzie pokruszony.
  4. Wymieszaj całość, a następnie przelej do kieliszków.
  5. Brzeg kieliszka możesz posmarować cytryną i zamoczyć w cukrze.


czwartek, 20 czerwca 2013

Filmowe czwartki z PizzaPortal.pl i Iplex.pl



środa, 19 czerwca 2013

Volver : Hiszpańska tortilla z kaszanką

Ostatnio pisałam o filmie Volver, a przy okazji poznaliście przepis na hiszpańskie kruche rurki Barquillos. Było to dla mnie zupełnie coś nowego, bardzo ciekawy smak i choć nie wyglądały rewelacyjnie to jak na pierwszy raz jak dla mnie były ok J Bardzo intrygowało mnie to jak mogłyby smakować takie rurki, których ciasto wykonane jest z soku z pomarańczy, oraz z białego wina. Okazały się świetne w smaku J



Jako, że inspiracje kulinarne z tego filmu nie skończyły się na jednym przepisie tym razem kolejny element kuchni hiszpańskiej, czyli tortilla. Nie będzie to cienki placek, który najczęściej kojarzy się z nazwą „tortilla”. Hiszpańska tortilla to coś w rodzaju omletu z dodatkiem ziemniaków.



Raimunda, która całkiem z przypadku otwiera restaurację musi zorganizować obiad dla dużej grupy osób. Po drodze spotyka sąsiadki, od których pożycza m.in. kaszankę. Jak widać na restauracyjnym menu tortilla z kaszanką widnieje na pierwszym miejscu w menu (tortilla y morcilla). Zaciekawiona tym smakiem postanowiłam wypróbować taką wersję. Efekt był zaskakujący. Nie wiem jaka część z Was lubi kaszankę, ale ja akurat bardzo ją lubię. Szczególnie z dobrą paloną, lub białą kaszą gryczaną.




HISZPAŃSKA TORTILLA Z KASZANKĄ

SKŁADNIKI
(na 4 porcje)
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • 200 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać na początek 3 łyżki oleju.
  2. Smażyć plasterki ziemniaków z obu stron, aż będą miękkie i zarumienione. Smażyć należy porcjami, aby wszystkie ziemniaki były dobrze usmażone. Podczas smażenia doprawiać ziemniaki solą.
  3. Usmażone ziemniaki odstawić na talerz.
  4. Cebulę pokroić w piórka. Kaszankę pokroić w kawałki. Na ten samej patelni na której były smażone ziemniaki rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucić cebulkę i poddusić ją przez chwilę, a następnie dodać kaszankę i smażyć całość przez ok. 3 minuty.
  5. W czasie, gdy kaszanka będzie się smażyć, wbić jajka do miseczki i wymieszać je dokładnie.
  6. Gdy kaszanka będzie już usmażona, dodać do niej usmażone uprzednio ziemniaki i wymieszać wszystko dokładnie. Doprawić pieprzem.
  7. Zawartość patelni zalać jajeczną masą, wymieszać kilka razy, aby jajka dokładnie pokryły ziemniaki i smażyć omlet przez ok. 3-4 minut aż jajka się zetną.
  8. Na patelnię nałożyć duży talerz, obrócić patelnię do góry dnem aby tortilla znalazła się na talerzu. Szybkim ruchem zsunąć ją z talerza z powrotem na patelnię, aby usmażyła się również z drugiej strony.
  9. Gotową tortillę ponownie ściągnąć na talerz. 




poniedziałek, 17 czerwca 2013

Czysta krew - drink inspirowany serialem

"True blood" to serial, który ostatnio wciągnął mnie bez reszty. Momentami co prawda bywał uciążliwy, lekko „zmierzchowaty” ale ogólnie okazał się rewelacyjny i miewał nawet wątki kulinarne (nie tylko krwiste drinki). Opowieść to głównie perypetie kelnerki Sookie Stackhouse, oraz wampira Billa Comptona. Zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu taki obraz wampirów niż ten przedstawiony w  „Pamiętnikach wampirów” – szczerze, to nie mogłam przebrnąć przez pierwszy odcinek. Być może się uprzedziłam, że to jest za bardzo „love story”, a za dużo miłości to już nie na moje serce… Ale nie o tym miałam napisać. 



Wracając do „Czystej krwi” – jest to serial na podstawie książki (jeszcze nie przeczytałam), która podejrzewam, że musi być świetna. Fabuła rozgrywa się w Bon Temps w stanie Luizjana (genialny wybór miejsca). Każdy z sezonów niesie ze sobą inne wątki poboczne, w trakcie trwania serialu możemy obserwować jak rozwija się uczucie Sookie i Billa, oraz innych nie mniej ważnych bohaterów – Jasona, Tary, czy choćby Lafayetta. Żeby tego było mało serial to nie tylko wampiry – to też wilkołaki, wróżki, dużo seksu, magii, krwi i innych osobliwości.



Na pewno nie przypadnie do gustu każdemu, ale Ci, którym nie obce są filmowe absurdy, oryginalność i szczypta kiczu znajdą w tym serialu uciechę ;)



Jako, że dziś startuje polska premiera szóstego już sezonu czystek krwi pomyślałam, że warto z tej okazji wychylić szklaneczkę ‘Tru blood’, lub chociaż czegoś krwio-podobnego ;) Stąd ten wspaniały, truskawkowy drink.



DRINK "TRUE BLOOD"

SKŁADNIKI:
  • 200 g świeżych, krwisto czerwonych truskawek
  • 40 ml CZYSTEJ wódki
  • 30 ml syropu Grenadina
  • 6 kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:
  1. Truskawki pozbaw szypułek, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj dokładnie.
  2. Do zmiksowanych truskawek dodaj wódkę, oraz syrop. Wymieszaj dokładnie przez chwilę.
  3. Szklankę napełnij kostkami lodu, całość zalej gotowym drinkiem.

niedziela, 16 czerwca 2013

Cosmopolitan, drink z Seksu w wielkim mieście

Seks w wielkim mieście to przede wszystkim amerykański serial wyprodukowany na podstawie książki Candace Bushnell o tym samym tytule. Główne role grają tam cztery aktorki - Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, oraz Kristin Davis.



Ciężko ukryć, że głównymi wątkami w tym serialu (i filmie) są: seks, pieniądze, relacje damsko-męskie. To co szczególnie łączy cztery przyjaciółki to miłość do zakupów. Nie potrafią sobie odmówić nowej pary butów, czy sukienki. 



Konsumpcyjne życie to też wypady do barów i restauracji. Oprócz przewijających się na ekranie butelek szampana, dziewczyny bardzo często sięgają po drinki. Jednym z nich jest Cosmopolitan. Sławę zyskał głównie dzięki temu serialowi. 




Historia tego drinka jest tematem spornym. W genezie „Cosmo” należy wyróżnić trzy osoby – Johna Caine, Cheryl Cook, oraz Toby’ego Cechini. Cała trójka ściśle związana jest z powstaniem tego słynnego drinka. Jednak międzynarodowy sukces osiągnięty został dopiero za sprawą serialu.
Przepis jest prosty i niewymagający specjalnych barmańskich umiejętności. Powinien być podawany w kieliszku koktajlowym o charakterystycznym wyglądzie przypominającym literę V.




COSMOPOLITAN

SKŁADNIKI:
  • 80 ml czystej wódki (np. Wyborowa, Absolut)
  • 20 ml triple sec
  • 40 ml soku żurawinowego
  • 20 ml świeżego soku z cytryny
  • Plaster cytryny
  • Kilkanaście kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:
  1. Wszystkie składniki, oprócz plastra cytryny umieść w shakerze.
  2. Wymieszaj dokładnie, a następnie przelej przez sito do kieliszka, lub szklanki.
  3. Udekoruj plastrem cytryny.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wpisem tym rozpoczynam serię "FILMOWE DRINKI", która wspierana jest przez firmę PERNORD RICARD POLSKA - dziękuję! J