sobota, 20 lipca 2013

Lody lawendowe z filmu To skomplikowane

O filmie „To skomplikowane” pisałam już TU przy okazji kanapki Croque-Monsier.



Jest to niezwykle zabawna komedia z miłosnym wątkiem, w której role główne przypadły Meryl Streep i Alecowi Boldwinowi. 



Lody lawendowe występują w scenie kolacji Jane z Adamem.
Od dawna myślałam o przygotowaniu ich, ale musiałam poczekać na odpowiednią porę. Zimą świeżą lawendę można zastąpić suszoną





LODY LAWENDOWE

SKŁADNIKI:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 gałązki lawendy
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu


PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX:
  1. Jajka podziel na żółtka i białka. Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej białka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę octu i ubijaj 2 min / obr. 4
  2. Pamiętaj, aby naczynie miksujące było suche i czyste.
  3. Ubite białka przełóż do miseczki. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego ponownie załóż motylek. Wlej śmietanę i ubijaj 1 min / obr. 4, w czasie ubijania dosypuj cukier puder.
  5. Ubitą śmietanę przełóż do kolejnej miski. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego (już bez motylka!) wlej żółtka, mleko, oraz dodaj cukier waniliowy. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj i dodaj do naczynia miksującego razem z ziarenkami wanilii. Utrzyj żółtka 37 stopni / 2 min. / obr. 2
  7. Ostudź utarte żółtka. Następnie dodaj do nich ubitą śmietanę i ubiją pianę z białek. Miksuj 1 min / obr 3
  8. Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.


PRZYGOTOWANIE – WERSJA TRADYCYJNA
  1. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Jajka podziel na żółtka i białka. Białka ubij z szczyptą soli i łyżeczką octu.
  3. Wanilię przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj.
  4. W małym garnuszku umieść żółtka, cukier waniliowy, mleko, ziarenka wanilii i lawendę.
  5. Gotując na małym ogniu mieszaj cały czas trzepaczką, przez ok. 3-4 minuty.  Następnie wystudź.
  6. Gdy utarte żółtka będą już wystudzone, połącz je w dużej misce z ubitymi białkami i ubitą śmietaną. Wymieszaj, lub zmiksuj dokładnie.
  7. Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.


czwartek, 18 lipca 2013

Ojciec chrzestny III : Gnochci

Ileż namiętności może znaleźć się w zwykłych kluskach? Jak bardzo erotycznym zajęciem może okazać się formowanie gnocchi, gdy zabiorą się za to dwie splecione dłonie…




Tak właśnie wygląda scena, gdy Vincent Mancini pokazywał, a raczej dokładnie instruował Mary Corleone jak się formuje gnocchi.

cc


Ojciec Chrzestny III to zwieńczenie gangsterskiej historii rodziny Corleone. Część najmniej fascynująca, pokazana bez zbytniego rozmachu i w porównaniu do poprzednich części wypada odrobinę blado. Mimo tego, jest to dobre i godne uwagi zakończenie.

A do filmu koniecznie kluseczki! Włoskie „kopytka” o wdzięcznej nazwie „gnocchi” (wymawiane mięciutko „nioki”, absolutnie nie „gnoczi”!)

Uwielbiam ciepłe gnocchi polane masłem z szałwią i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Można również modyfikować tę wersję i ziemniaki zastąpić innym warzywem – np. dynią, pietruszką, marchewką, czy burakiem.



Podaję wersję przygotowanie również w thermomixie, gdyż bardzo ułatwia pracę przy wyrabianiu ciasta, o czym na pewno użytkownicy tego urządzenia dobrze wiedzą J



TRADYCYJNE GNOCCHI

Składniki
  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mącznych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 150-200 g mąki


Przygotowanie – Thermomix:
  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż koszyczek, a do koszyczka ziemniaki.
  2. Gotuj odpowiednio 100 stopni / 30 minut / obr. 1
  3. Po ugotowaniu, odcedź ziemniaki, wylej wodę. Ziemniaki włóż do naczynia miksującego, poczekaj chwilę aż lekko ostygną. Dosyp mąkę i zmiksuj 10 s / obr. 4
  4. Dodaj jajko, sól i wyrób ciasto 30 s / obr. Interwał
  5. Wyrobione ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką. Formuj wałeczki, a z nich wykrajaj kluski. Możesz je uformować w bardziej okrągłe kluseczki i delikatnie przygnieść je widelcem.
  6. W dużym  garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.

Przygotowanie – wersja tradycyjna:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości.
  2. Ugotowanie jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, lub rozgnieć dokładnie.
  3. Dodaj mąkę, sól i jajko.  Na stolnicy obsypanej mąką wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie.
  4. Obsyp mąką i formuj z ciasta wałeczki, które następnie pokrój na mniejsze kawałki. Możesz formować je w bardziej okrągłe kluski i delikatnie nagniatać widelcem.
  5. W dużym  garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch. 



środa, 17 lipca 2013

Spotkanie trójmiejskich blogerek

Wino, kobiety i śpiew - tak prawie mogłabym w skrócie opisać spotkanie trójmiejskich blogerek, które odbyło się w ubiegłą środę. Zamieniłabym tylko wino, na pyszną lawendową lemoniadę, a śpiew na plotki i rozmowy J



Spotkanie odbyło się w gdyńskiej kawiarni Lavenda Cafe Galeria. Zostałyśmy cudnie ugoszczone i poczęstowane najlepszymi specjałami w tym miejscu – wspomnianą wyżej lemoniadą z dodatkiem lawendy, sałatą z serem brie i granatem, pysznym deserem z owocami i ciasteczkami, oraz cudowną kawą i herbatą (również z dodatkiem lawendy J)




Organizacji tego spotkania podjęły się Ania z bloga fashionable.com.pl, Marysia z Art. Attack {Be Inspired}, oraz Monika, czyli Tekstualna.pl



Dziewczyny zrobiły co mogły szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie lepiej zorganizowanego blogerskiego spotkania.




Część merytoryczną zapewniły nam Emilia z E for Event, oraz Agata z Caribu. 

Emilia opowiedziała jak zadbać o odpowiedni wygląd bloga, pokazała swoje sztuczki przy obróbce zdjęć i zdradziła kilka sprytnych rad dzięki którym blog może wyglądać o wiele lepiej.




Agata z kolei opowiedziała (i również zachęciła nas do dyskusji) o tym jak ważny jest między-blogowy savoir-vivre. Poruszona została kwestia reklam, zarabiania i hejtu na blogach – tematy ostatnio bardzo na czasie.





Końcówka spotkania obfitowała w #darylosu J Zastanawiałam się czy to moje urodziny, że dostałam tyle prezentów? J








Podziękowania:
- dla dziewczyn (Ani, Marysi i Moniki) za wspaniałą organizację spotkania i za zaproszenie mnie J
- dla właścicieli kawiarni Lavenda za ugoszczenie nas w tym wspaniałym miejscu
- dla Agnieszki - Subobiektywnej za wspaniałe fotografie
- dla sponsorów #darówlosu : Eveline, NYX, Home&You, Madison, Obsessive Studio, Graweromat, BettleBits, All You Need Spa, Inki Pinki, Subobiektywna

Lista uczestniczek J

Agata - Caribulife
Emilka - E for Event
Martyna - BreadPitt
Justyna - Na nowej drodze życia
Kasia - Innooka
Dusia - Dusiowa kuchnia
Asieja - Ciastko z marzeń
Agnieszka - Spod kocyka
Sylwia - ShinySyl
Monika - Tekstualna
Ania i Kuba - Fashionable
Marysia – Art. Attack{Be Inspired}
Agata - Agata bloguje 


wtorek, 16 lipca 2013

Kino od kuchni w Multikinie - konkurs




W przyszłą środę, tj. 24 lipca w dwunastu kinach sieci Multikino w Polsce w ramach cyklu „Kino od kuchni” zostanie wyświetlona komedia „Zanim noc nas nie rozdzieli” oparta na autentycznych rozmowach podsłuchanych przez dziennikarkę Olgę Utkin w jednej z najdroższych i najbardziej szpanerskich moskiewskich restauracji. Przed pokazem w gdańskim kinie Tomasz Jakubiak na żywo ugotuje dania inspirowane filmem do degustacji dla uczestników wydarzenia.



Razem z Multikinem chciałabym podarować Wam bilety na pokaz tego filmu, więc z tej okazji mały konkurs. 

Mam dla Was 12 podwójnych zaproszeń do 12-stu miast:

  1. Warszawa Złote Tarasy
  2. Wrocław Arkady
  3. Kraków
  4. Silver Screen Łódź
  5. Gdańsk
  6. Poznań Malta
  7. Szczecin
  8. Koszalin
  9. Zabrze
  10. Rybnik
  11. Rzeszów
  12. Gdynia


W komentarzu pod tym wpisem napiszcie:


 jakie jest Wasze najmilsze, lub najciekawsze wspomnienie związane z kinem?

 Może to pierwszy obejrzany film w kinie, czy randka z chłopakiem spędzona właśnie w tym miejscu? A może moment, w którym po raz pierwszy zabraliście do kina swoje dzieci? 
Jestem bardzo ciekawa Waszych historii :) Wybiorę 12 z nich i te osoby otrzymają bilety na pokaz filmu "Zanim  noc nas nie rozdzieli".

Proszę abyście razem z komentarzem podali swój adres mailowy (aby uniknąc potencjalnego spamu podajcie maila w formie np. paulina (at) frommovietothekitchen.pl )  i jedno z 12-stu wymienionych wyżej miast, w którym chcecie obejrzeć film. 

Na komentarze czekam do końca dnia 20 lipca.

Z wygranymi osobami skontaktuje się mailowo.



Zajrzyjcie też na stronę Multikina, aby dowiedzieć się więcej: KLIK

niedziela, 7 lipca 2013

Filmowe miejsca #2 : Cafe Factotum, Gdańsk


To "już" drugi wpis z cyklu Filmowe miejsca. Tym razem odwiedziłyśmy z Martyną (BreadPitt Blog) kawiarnię Factotum.




Factotum to nie tylko po prostu nazwa kawiarni, to także tytuł filmu zekranizowanego na podstawie powieści Charlesa Bukowskiego – świetnej z resztą.

Lokal jest bardzo klimatyczny, ciekawe oświetlenie, podłoga w kratkę jakby wyciągnięta z filmu Jarmuscha. Jest też jeden interesujący element – toaleta. Wygląda rewelacyjnie, ale nie powiem co w niej takiego ciekawego – to musicie sprawdzić sami J




Martyna, która w tym miejscu bywała już wcześniej poleciła mi, żebym na początek wypróbowała szejka, bo podobno Factotum słynie z najlepszych szejków w mieście.

Menu kawiarni bardzo zachęca – każda pozycja nawiązana jest do filmów, lub filmowych postaci.




Shake Mia Wallace przyciąga prawda? Czy to ten 5 $ shake? Martyna może potwierdzić, że był świetny.




Ja wybrałam za poleceniem Martyny Cookie monstera i jeśli już istnieje lepszy shake to chyba w innej galaktyce, bo ten był przecudowny J


Klimat lokalu zdecydowanie zachęca do tego, żeby odwiedzić go ponownie.  Ja na pewno to zrobię i Was również zapraszam!



CAFE FACTOTUM
ul. Św. Ducha 8/10
80-834 Gdańsk
Godziny otwarcia:
poniedziałek - niedziela
12:00-22:00

Stronna WWW kawiarni

Cafe Factotum naFB


Poprzednie wpisy z cyklu „Filmowe miejsca”:

piątek, 5 lipca 2013

10 filmowych scen z pizzą + konkurs

Pizza to częsty element przewijający się na ekranie. Na pewno każdy kojarzy słynną „pizzową” scenę z Gorączki sobotniej nocy, czy choćby znaną na cały świat neapolitańską pizzę z filmu Jedz, módl się i kochaj (kliknijcie po przepisy J ).

Dzień Pizzy już dawno za nami, ale tym razem przedstawiam Wam 10 filmowych scen z pizzą w roli głównej, a na końcu postu czeka Was info o ciekawym konkursie zorganizowanym przez PizzaPortal.pl + dodatkowa niespodzianka ode mnie J


1. Mystic pizza (1988)


2. Kocha, lubi, szanuje / Crazy, Stupid, Love (2011)



3. Powrót do przyszłości / Back to the future II (1989)



4. Marsjanie atakują / Mars Atack (1996)



5. Koszmar z ulicy wiązów IV / A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)



6. Gorączka sobotniej nocy / Saturday Night Fever (1977)



7. Jedz, módl się i kochaj / Eat, pray, love (2010)



8. Kevin sam w Nowym Jorku / Home Alone: Lost in New York (1992)



9. Dragon Ball Z (1989-1996)



10. Zabawy z piłką / Dodgeball (2004)







PizzaPortal.pl zorganizowało konkurs, w którym wygraną jest karnet na Sopot Film Festival 2013 – nie lada gratka dla wszystkich filmomaniaków.

Jeśli chcecie zobaczyć największe międzynarodowe produkcje filmowe, spotkać się z twórcami filmów, a nawet wziąć udział w warsztatach – nie powinno Was zabraknąć na tegorocznym festiwalu w Sopocie.



Zadania konkursowego szukajcie na blogu PizzaPortalu. Zadanie jest proste, wystarczy tylko poruszyć wyobraźnię J Przewidziane są również nagrody pocieszenia!


Zadanie konkursowe to: zaproponuj co mówią/myślą bohaterowie komedii Kac Vegas 3





Odpowiedzi składajcie w komentarzach na tej stronie - KLIK

Konkurs trwa do 08.07.2013

Zapraszam Was do wzięcia udziału, warto, bo program Festiwalu jest naprawdę rewelacyjny J

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A teraz dodatkowa niespodzianka ode mnie J

W komentarzu pod tym wpisem podajcie kombinacje dodatków do pizzy, które Waszym zdaniem składają się na pizzę idealną. 

Np. ostre papryczki, ser mozarella, ser Feta,  pierś z kurczaka, grillowana cukinia - tak na szybko wymyśliłam, ale mogą być to oczywiście dowolne, inne, Wasze ulubione składniki J

Osoba, która wymyśli kombinację dodatków, która najbardziej mi się spodoba otrzyma ode mnie kod o wartości 50 zł do zrealizowania na stronie PizzaPortal.pl. 

 A ja dodatkowo z ciekawości przyrządzę sobie pizzę z wygranymi składnikami J