Rogaliki z filmu "Nimfomanka"

Na „Nimfomankę” czekałam z niecierpliwością. Nie dlatego, że specjalnie intrygują mnie filmy o seksie, ale dlatego, że bardzo lubię twórczość von Triera. Niestety (a może stety) w tej produkcji było go jakoś mało, choć wstrzymam się jeszcze z całkowitą oceną do obejrzenia drugiej części ( po premierze II części można szukać tu aktualizacji wpisu).


Film wydaje się typowym sprzeciwem przeciwko miłości. Czemu został okrzyknięty najbardziej kontrowersyjnym filmem? Być może dlatego, że dość sporo tam pornograficznych scen. 

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się kulinarnych uniesień w tym filmie. Zostałam jednak mile zaskoczona widząc rogaliki, które wcale nie odegrały w tym filmie tylko epizodycznej roli.
Do wszystkich, którzy film oglądali: jesz rogalika z widelczykiem, czy bez? ;-)


Rogaliki „rugelach” to cudownie kruchy deser ze słodkim orzechowo-owocowym nadzieniem. Najczęściej przygotowywane na żydowskie święto Chanuka. Ciasto mogę określić jako pół-kruche, bo jest faktycznie chrupiące i troszkę rozwarstwiające się jak francuskie. Ciężko opisać, trzeba spróbować ;)


SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g serka śmietankowego (naturalny, typu philadelphia)
  • 200-250 g mąki

Nadzienie:
  • 2-3 spore łyżki marmolady morelowej
  • 200 g moreli suszonych
  • 200 g orzechów włoskich
  • ½ szklanki cukru

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru do posypania


PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę, masło i serek połączyć w misce. Wyrobić energicznie i szybko na gładkie ciasto. Gdyby za bardzo się kleiło dodać trochę mąki.
  2. Uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić na chwilę do lodówki.
  3. Morele, konfiturę, cukier i orzechy zmiksować blenderem na jednolitą masę. Nie musi być bardzo mocno zmiksowana. Dobrze, gdy będzie czuć kawałki orzechów.
  4. Ciasto podzielić na dwie części.
  5. Rozwałkować pierwszą część, rozłożyć na niej połowę nadzienia. Ciasto przekroić jak pizzę na 8, albo 16 części (w zależności czy chcemy duże czy małe rogaliki).
  6. Zawijać od zewnętrznej części do środkowej i gotowe rogaliki układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Smarować jajkiem i posypać cukrem.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30-40 minut.




14 komentarze:

  1. Piękne są!

    OdpowiedzUsuń
  2. Filmu jeszcze nie oglądałam, ale te rogaliki kuszą już teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tam, gdzie seks, musi być też jedzenie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Film jakoś mnie nie ciągnie, ale rogaliki wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Film jakoś mało mnie zachęca- co innego rogaliki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś ochoty na takiego rogalika, a może i dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. można zastąpić masło olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  8. nie przepadam za słodyczami ale..to ciasto jest absolutnie KAPITALNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    pierwszy raz zrobiłam nie rogaliki a koperty z konfiturą wiśniową, ale dziś zrobię takie jak z przepisu! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
  9. Paulino, czy do ciasta nie dodajesz jajka a rogaliki smarujesz żółtkiem wymieszanym z białkiem?
    Czysto ubezpieczeniowo pytam :3

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zastąpić serek w cieście twarogiem na sernik śmietankowym? Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można zrobic ciasto z wykorzystaniem twarogu sernikowego, śmietankowego? Pzdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers