Jadę na wycieczkę! Podkarpackie - NADCIĄGAM!

Gdy dostałam zaproszenie na tę wycieczkę zapoznawczą z regionem, to nie zastanawiałam się ani chwili. Uwielbiam poznawać nowe miejsca, smaki, ludzi i tradycje. Nigdy nie byłam na podkarpaciu, dlatego też ta wyprawa jest dla mnie bardzo kusząca.




Piszę ten wpis jadąc polskim busem do Warszawy, z której następnie udamy się do Rzeszowa. Jestem bardzo podekscytowana i czuję, że czekają mnie cudowne 3 dni pełne niesamowitych, regionalnych, turystycznych i przede wszystkim kulinarnych atrakcji.


Jako fanka podtrzymywania kulinarnych tradycji najbardziej ostrzę sobie ząbki na wszystkie kulinarne ciekawostki, a z tego co widzę w planie jest ich naprawdę sporo.



Jutro obejrzę pokaz przygotowywania "Proziaków". Czym są proziaki? Są to placki przygotowane z mąki, jajek, kwaśnej śmietany i kilku innych składników. Nie mam pojęcia jak przygotowuje się je w tym regionie i nie mogę się doczekać, aż poznam jakiś ciekawy sposób, lub tajemniczą recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.



Jeśli chodzi o sam region to obfituje on przede wszystkim w turystyczne atrakcje takie jak szlaki, nietuzinkowe miejsca, piękne chaty, gospodarstwa agroturystyczne, kościoły, cerkwie, pałace.
Za to od strony kulinarnej na Podkarpaciu znajdziemy całe bogactwo smaków. Można zasmakować tam kuchni dworskiej, kresowej, chłopskiej, staropolskiej, ale także ormiańskiej, żydowskiej, a nawet węgierskiej i austriackiej. Sporo o kuchni tego regionu można przeczytać na stronie www.podkarpackiesmaki.pl 



Z tym Was zostawiam, więcej jutro, gdy już zachłysnę się porannym podkarpackim powietrzem i spróbuję smaków tego regionu ;)


Wpis powstał w ramach działań promocyjnych regionu podkarpackiego. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers